A lakóhelyi környezetek berendezéseinek zavarkibocsátási szabványa

A Magyar Szabványügyi Testület 2022. december 1-jén tette közzé az MSZ EN IEC 61000-6-3:2021 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 6-3. rész: Általános szabványok. A lakóhelyi környezetek berendezéseinek zavarkibocsátási szabványa (IEC 61000-6-3:2020) magyar nyelvű változatát, melynek kidolgozását részben a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. támogatása, részben európai pályázati forrás tette lehetővé.

Az MSZ EN IEC 61000 szabványsorozat e része zavarkibocsátási követelményeket ad meg olyan villamos és elektronikus berendezésekre, amelyeket a lakóhelyi környezetekben való felhasználásra terveztek. A dokumentum az MSZ EN IEC 61000-6-8 vagy az MSZ EN IEC 61000-6-4 alkalmazási területébe nem tartozó, más helyszíneken való használatra szánt villamos és elektronikus berendezésekre is vonatkozik.

A cél az, hogy a lakóhelyi, kereskedelmi és enyhén ipari környezetekben használt valamennyi berendezésre kiterjedjen az MSZ EN IEC 61000-6-3 vagy az MSZ EN IEC 61000-6-8. Kétség esetén az MSZ EN IEC 61000-6-3 követelményeit kell alkalmazni.

A 400 GHz-ig terjedő frekvenciatartományban a vezetett és sugárzott zavarkibocsátási követelmények alapvető fontosságúak, és úgy lettek kiválasztva, hogy a meghatározott elektromágneses környezetben megfelelő szintű védelmet nyújtsanak a rádióvétellel szemben. A vizsgálathoz nem minden zavaró jelenséget vettek figyelembe, hanem csak azokat, amelyek a dokumentumban szereplő helyszíneken üzemeltetni szándékozott berendezések szempontjából lényegesek.

A szabványban szereplő zavarkibocsátási követelmények nem vonatkoznak az ITU által meghatározott rádióadóból származó szándékos adásokra és azok harmonikusaira.

 

Nagy Gábor

2022. december

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

IEC/TC 77 Elektromágneses összeférhetőség

CLC/TC 210 Elektromágneses összeférhetőség (EMC)

MSZT/MB 847 Elektromágneses összeférhetőség (EMC)

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!