Környezetvédelmi szabványok magyar nyelven

2022. november 1-jén három környezetvédelmi szabvány jelent meg magyar nyelven:

I. Az MSZ EN ISO 14064 Üvegházhatású gázok szabványcsalád első részének magyar nyelvű változata 2019-ben jelent meg, ezt követi most a második és a harmadik rész magyar nyelvű változatának kiadása.

Az üvegházhatású gázok növekvő kibocsátásaiból eredeztethető klímaváltozás hatással van mind az emberi, mind a természeti rendszerekre, az erőforrások rendelkezésre állására, a gazdasági tevékenységekre és az emberi jóllétre. Válaszul az állami és a magánszféra nemzetközi, regionális, nemzeti és helyi kezdeményezéseket dolgoz ki és valósít meg, hogy csökkentse az üvegházhatású gázok (ÜHG) koncentrációit a Föld légkörében, valamint elősegítse a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást. A környezetvédelemmel foglalkozó szabványok egyre szélesebb körű megjelenése bizonyítja e kezdeményezések gyakorlati megvalósítását.

 

1. Az MSZ EN ISO 14064-2:2019 Üvegházhatású gázok. 2. rész: Előírások útmutatóval az üvegházhatású gázok kibocsátásainak csökkentésére vagy kivonásuk fokozására irányuló projektszintű számszerűsítésre, figyelemmel kísérésre és jelentéstételre (ISO 14064-2:2019) szabvány követelményeket ad meg az ÜHG-projektek tervezéséhez, a tervben és az alapvonal-forgatókönyvben figyelembe veendő ÜHG-források, -nyelők és -tárolók (SSR-ek) kiválasztásához, továbbá a figyelemmel kíséréshez, a számszerűsítéshez, a dokumentáláshoz, valamint az ÜHG-projekt teljesítményéről és az adatok minőségének kezeléséről szóló jelentéstételhez.

2. Az MSZ EN ISO 14064-3:2019 Üvegházhatású gázok. 3. rész: Előírások útmutatóval az üvegházhatású gázokra vonatkozó nyilatkozatok verifikálására és validálására (ISO 14064-3:2019) szabvány az ÜHG-készletekhez, az ÜHG-projektekhez és a termékek szénlábnyomához kapcsolódó ÜHG-nyilatkozatok verifikálásának követelményeit részletezi. Ismerteti azokat a verifikálási tevékenységeket, amelyek lehetővé teszik a verifikáló számára, hogy véleményt nyilvánítson az ÜHG-nyilatkozatokról, továbbá követelményeket ír elő és útmutatást nyújt az ÜHG-adatok és -információk verifikálását és validálását végző személyek számára.

II. Az MSZ EN ISO 14065:2022 A környezeti információkat validáló és verifikáló testületekre vonatkozó általános alapelvek és követelmények (ISO 14065:2020) szabvány a (környezeti) programtulajdonosok, a szabályozó hatóságok és az akkreditáló testületek számára nyújt alapot a validáló és verifikáló testületek kompetenciájának értékeléséhez és elismeréséhez. A dokumentum az MSZ EN ISO/IEC 17029:2020 Megfelelőségértékelés. Validálást és verifikálást végző testületekre vonatkozó általános elvek és követelmények szabványmelynek magyar nyelvű változata várhatóan 2023 első negyedévében jelenik majd meg – ágazati alkalmazása. Hivatkozik az MSZ EN ISO/IEC 17029 követelményeire, és tartalmazza a környezeti információkat validáló vagy verifikáló testületekre vonatkozó egyedi követelményeket is.

Antal Andrea Zsuzsa

2022. november

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 207 Környezetközpontú irányítás

MSZT/MCS 725 Környezetirányítási rendszerek

CEN CCMC CEN-CENELEC Igazgatási Központ

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!