A friss habarcs bedolgozhatósági és korrigálhatósági idejének meghatározása

2022. november 1-jén jelent meg az MSZ EN 1015-9:2022 Falszerkezeti habarcsok vizsgálati módszerei. 9. rész: A friss habarcs bedolgozhatósági és korrigálhatósági idejének meghatározása szabvány magyar nyelvű változata, amelyet a XELLA Magyarország Kft. támogatásával az MSZT/MB 108 Falazat nemzeti szabványosító műszaki bizottság dolgozott ki.

 

A szabvány egyesített változat, vagyis tartalmazza az MSZ EN 1015-9:2000 szabványt és annak módosítását, az MSZ EN 1015-9:1999/A1:2007 dokumentumot is.

A szabvány vizsgálati módszereket ír elő a frissen bekevert habarcsok bedolgozhatósági és korrigálhatósági idejének meghatározására.

Az A vizsgálati módszert kell alkalmazni azoknak az általános felhasználású habarcsok (falazó- és vakolóhabarcsok) bedolgozhatósági idejének meghatározására, amelyek ásványi kötőanyagokat, valamint nehéz és könnyű adalékanyagokat tartalmaznak.

A B és a C vizsgálati módszert kell alkalmazni a vékony rétegű habarcsok bedolgozhatósági és korrigálhatósági idejének meghatározására.

Ehhez megadja a vizsgálat végrehajtásához szükséges eszközöket és berendezéseket, a mintavétel módját, a mintadarabok előkészítését és tárolását, az A, B és C vizsgálati módszert, az eredmények kiszámítását és kiértékelését, továbbá a vizsgálati jegyzőkönyv elkészítéséhez szükséges adatokat.

 

Szendy Csabáné

2022. november