Feszültségletörésekkel, rövid idejű feszültség-kimaradásokkal és feszültségváltozásokkal szembeni zavartűrés-vizsgálat

A Magyar Szabványügyi Testület 2022. október 1-jén közzé tette az MSZ EN IEC 61000-4-11:2020 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 4-11. rész: Vizsgálati és mérési módszerek. Fázisonként legfeljebb 16 A bemeneti áramú berendezések feszültségletörésekkel, rövid idejű feszültségkimaradásokkal és feszültségváltozásokkal szembeni zavartűrés-vizsgálata (IEC 61000-4-11:2020) magyar nyelvű változatát.

Az MSZ EN IEC 61000 szabványsorozat e része a kisfeszültségű táphálózatokhoz kapcsolódó villamos és elektronikus berendezésekre határoz meg zavartűrési vizsgálati módszereket és javasolt vizsgálati szinteket a feszültségletörések, a rövid idejű feszültségkimaradások és a feszültségváltozások eseteire.

E dokumentum az 50 Hz vagy 60 Hz frekvenciájú váltakozó áramú hálózatokhoz csatlakozó, fázisonként legfeljebb 16 A bemenőáramú villamos és elektronikus berendezésekre vonatkozik. Nem vonatkozik a 400 Hz-es váltakozó áramú hálózatokhoz csatlakozó villamos és elektronikus berendezésekre. (Ezeknek a hálózatoknak a vizsgálatait jövőbeli IEC-dokumentumok fogják tartalmazni.)

E dokumentum célja, hogy egy általános hivatkozási alapot hozzon létre a villamos és az elektronikus berendezések feszültségletörésekkel, rövid idejű feszültségkimaradásokkal és feszültségváltozásokkal szembeni zavartűrésének megítélésére. A megadott vizsgálati módszer egy, a berendezések és a rendszerek meghatározott jelenségekkel szembeni zavartűrésének megállapítására alkalmas, következetes módszert ír le.

 

Nagy Gábor

2022. október

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

IEC/TC 77 Elektromágneses összeférhetőség

CLC/TC 210 Elektromágneses összeférhetőség (EMC)

MSZT/MB 847 Elektromágneses összeférhetőség (EMC)

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!