Új magyar szabvány adja meg a környezetszenzitív bűnmegelőzés (CPTED) alapelveit

2022. október 1-jén jelent meg az MSZ 22341:2022 Irányelvek a környezetszenzitív (CPTED) bűnmegelőzéshez szabvány, amelynek célja, hogy elősegítse a környezetszenzitív, közismertebb nevén építészeti bűnmegelőzés, nemzetközi megnevezésben a CPTED (Crime Prevention Through Environmental Design) alapelveinek és gyakorlatának közös megértését és alkalmazását.

A szabvány kiadását a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület (BEVE) kezdeményezte és a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa által finanszírozott BM-20-0031 számú, „Safecity 3. – Fókuszban a települések” című projekt keretében dolgozta ki.

A szabvány az ISO 22341:2021 Társadalmi biztonság. Biztonságvédelem. Irányelvek a környezetszenzitív bűnmegelőzéshez nemzetközi szabványon alapul, figyelembe véve az MSZ EN ISO 22300:2021 Társadalmi biztonság. Szakszótár szabvány szakkifejezéseit és fogalommeghatározásait. A szabvány a fenti dokumentumokban megadott korszerű nemzetközi alapelvekkel összhangban a CPTED hazai alkalmazásához szükséges nemzeti jellemzőket is tartalmaz. A szabvány felépítésében és nagy részben szövegében is követi az ISO 22341:2021-et, azonban szélesebb körben ad meg a szabvány értelmezéséhez elengedhetetlen szakkifejezéseket és azok meghatározásait, továbbá két új tájékoztató mellékletet is tartalmaz:

C melléklet: A CPTED-koncepciók módszertani összefoglalója;

D melléklet: A CPTED háttere, kialakulásának kronológiai összefoglalója.

A szabvány kidolgozásának célja az volt, hogy elősegítse a környezetszenzitív bűnmegelőzés (CPTED) alkalmazását a biztonság, a bűnüldözés, a bűnmegelőzés és az ezekhez kapcsolódó kockázatok területén, valamint elősegítse az e területen megvalósuló intézkedések hatékonyságának növelését. Hazánkban a CPTED gyakorlata egyelőre kevésbé ismert, az utóbbi években azonban számos szervezet több projekt keretében foglalkozott az ebben rejlő lehetőségek és potenciál megismertetésével, melyet tovább segíthet e nemzeti szabvány megjelenése.

A szabvány strukturáltan végigmegy az ehhez szükséges főbb lépéseken: először ismerteti a bűnözési és a biztonsági kockázatok környezeti összefüggéseit és a CPTED alapelveit. Ezt követően részletesen megadja a CPTED bevezetési és végrehajtási folyamatának főbb szakaszait és lépéseit (kommunikáció és konzultáció; beavatkozási terület, környezeti összefüggések és kritériumok; kockázatértékelés; kockázatkezelés; nyomon követés, felülvizsgálat, feljegyzések és jelentéstétel).

A tájékoztató A melléklet összefoglalja a CPTED-eljárást megelőző felmérés legfontosabb szempontjait (a hol?, mi?, ki? és hogyan? kérdésekre adandó válaszok). A tájékoztató B melléklet a két alapvető típusba – fizikai (első generációs) és társadalmi (második generációs) – tartozó CPTED-koncepciókat ismerteti.

 

Bernáth Csaba

2022. október

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 439 Magánbiztonsági szolgáltatások

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!