Szabványosítási világnap

1946. október 14-én alakult meg a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO), amelynek célja az országok műszaki elszigeteltségének megszüntetése közös műszaki követelmények kidolgozásával. Minden évben e napon ünnepeljük a Szabványosítási Világnapot, amelyet a három nemzetközi szabványosítási szervezet, az IEC, az ISO és az ITU közösen szervez meg.

A 2022-es év témája, melyet a 3 szervezet közösen fogalmazott meg: A szabványokkal támogatjuk a fenntartható fejlődési célokat. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének 17 fenntartható fejlődési céljához köthető a nemzetközi szabványosítás által kidolgozott több mint 4700 szabvány, melyek elősegítik a célok megvalósulását.

A világnap célja, hogy megemlékezzen arról a több ezer szakértőről, akik világszerte közös erőfeszítéssel, önkéntesen alkalmazható nemzetközi szabványokat dolgoznak ki, és hogy felhívja a figyelmet a nemzetközi szabványok üzleti életben betöltött szerepével kapcsolatos tudatosság fontosságára, valamint hirdesse a szabványok szükségességét és hasznát.

A három szervezet vezetői üzenetükben kifejezték, hogy fontos a közös gondolkodás és együttes munka, hogy a világot jobbá tegyük. A szabványosítás teljes rendszere az egyűttműködés elvén alapul. Együtt olyan emberek kezébe adjuk a megoldás kulcsát, akik a fenntarthatóság valós megoldásait keresik nap mint nap. A nemzetközi és a nemzeti szabványok alkalmazásával mindannyian hozzá tudunk járulni a fejlődés elősegítéséhez.

 

Krantz Domokos

2022. október