Napeleminverterek szigetüzem-képződést gátló intézkedéseinek vizsgálata

2022. október 1-jén megjelent az MSZ EN 62116:2014 Közcélú elosztóhálózatra kapcsolt fotovillamos átalakítók. Szigetüzem-képződést gátló intézkedések vizsgálati eljárása (IEC 62116:2014) szabvány magyar nyelvű változata, melynek kiadásához a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. járult hozzá.

A szigetüzemmód egy olyan állapot, amelyben a villamosenergia-hálózat egy, fogyasztókat és termelőegységeket egyaránt magában foglaló része, a villamosenergia-hálózat többi részétől el van szigetelve. Nem szándékos szigetüzem jöhet létre, ha a közcélú hálózat olyan része válik le a rendszerirányításról, amely csak felhasználói tulajdonú termelőegységeket és fogyasztókat tartalmaz.

Normál esetben a felhasználói tulajdonú termelőknek érzékelniük kell a rendszerirányítás hiányában való termelést és be kell szüntetniük a hálózatra táplálást. Ha azonban a hálózat adott részében az energiatermelés és a fogyasztás az elszigetelést megelőzően jól kiegyensúlyozott, akkor a közcélú hálózat kis teljesítményt táplál be az adott hálózatrészbe. Ez megnehezíti az inverter leválásiigény-feltételeinek érzékelését.

Az olyan inverterek és egyéb eszközök, amelyek a dokumentum követelményeit teljesítik, nem szigetüzeműnek tekinthetők, ami azt jelenti, hogy megfelelő körülmények között az eszköz érzékeli a szigetüzem körülményeit és beszünteti a betáplálást a közcélú villamosenergia-hálózatba. Ugyanis a szigetüzemben táplált, de feszültségmentesnek feltételezett hálózatrészek a hálózati szerelőkre áramütésveszélyt jelentenek, másrészt felhasználói berendezések károsodhatnak abban az esetben, amikor a szigetüzemben lévő termelőegység a továbbiakban rendszerirányítás nélkül a normál feszültség- és frekvenciafeltételeken kívül üzemel. Egyben felhasználói és hálózati berendezések károsodhatnak akkor, amikor az üzemelő hálózat visszakapcsolódik a szinkronból kiesett szigetüzemű hálózatrészre. A dokumentum egy vizsgálati eljárást ad meg a közcélú elosztóhálózatra csatlakozó PV-rendszerekben használt, szigetüzem-képződés elkerülésére szolgáló intézkedések teljesítményének értékelésére.

A szabvány közcélú elosztóhálózatra csatlakoztatott rendszerek egyéb típusaira is alkalmazható (pl. invertert használó mikroturbinák és tüzelőanyag-cellák, aszinkron- és szinkrongépek). Inverteres PV-rendszerektől eltérő alkalmazások esetén műszaki felülvizsgálat lehet szükséges.

 

Éliás Gábor

2022. október

Kapcsolat

Éliás Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 882 Fotovillamos napenergia-rendszerek

CLC/TC 82 Fotovillamos napenergia-rendszerek

IEC/TC 82 Fotovillamos napenergia-rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!