Műanyagok szerepe a körforgásos gazdaságban

A műanyagok újrahasznosítása területén egy újabb lépés történt, melyben az európai szabványok kulcsszerepet fognak játszani. 2022. augusztus 2-án az Európai Bizottság értesítette a CEN-t és a CENELEC-et a műanyagok újrahasznosítására és az újrahasznosított műanyagokra vonatkozó új szabványosítási kérelemről, amely támogatja a műanyagok körforgásos gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos európai stratégiát. A szabványosítási kérelem – amelyet a CEN és a CENELEC BT üdvözölt – az Európai Bizottsággal és az érintett felekkel folytatott kétéves intenzív együttműködés eredménye.

A műanyagok körforgásos gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos EU-stratégia egyik fő célja, hogy elősegítse a műanyag termékekben található újrahasznosított műanyagok arányának növelését. E cél elérése érdekében a Stratégia egy sor intézkedést irányoz elő: pl. a műanyagtermékek újrahasznosítását megkönnyítő tervezés/kialakítás, valamint a műanyaghulladék és az újrahasznosított anyagok minősége.

 Az Európai Bizottság 2018 decemberében indította el a Circular Plastics Alliance (CPA) nevű szervezetet, amely a terület valamennyi szereplőjét összefogja, a műanyaggyártókat és -tervezőket, a kiskereskedőket, az újrahasznosítókat stb. E szervezethez csatlakozott a CEN és a CENELEC is és aláírta azt a nyilatkozatot, amely alapján támogatja, hogy 2025-ig tízmillió tonna újrahasznosított műanyag kerüljön az új termékekbe. E cél elérése érdekében az európai szabványosítási eredmények (szabványok) felülvizsgálatára és korszerűsítésére, illetve új szabványok kiadására van szükség.

 A szabványosítási kérelem felhatalmazza a CEN-t és a CENELEC-et 11 európai szabvány felülvizsgálatára, valamint körülbelül 45 új szabvány kidolgozására. E munkában az alábbi hét CEN műszaki bizottság és két CENELEC műszaki bizottság vesz részt, amelyek mindegyike kötelezettséget vállalt arra, hogy teljesíti a szabványosítási kérelemben szereplő 2025. augusztusi határidőt:

  • CEN/TC 88 Hőszigetelő anyagok és termékek, DIN Titkárság;
  • CEN/TC 134 Rugalmas, textil, laminált és modulrendszerű, mechanikai kapcsolódású padlóburkoló anyagok, NBN Titkárság;
  • CEN/TC 155 Műanyag csővezeték- és csatornarendszerek, NEN Titkárság;
  • CEN/TC 249 Műanyagok, NBN Titkárság;
  • CEN/TC 254 Hajlékony vízszigetelő lemezek, NEN Titkárság;
  • CEN/TC 261 Csomagolás, AFNOR Titkárság;
  • CEN/TC 301 Közúti járművek, AFNOR Titkárság;
  • CLC/TC 111X Környezet, NEC Titkárság;
  • CLC/TC 213 Kábelszerelési rendszerek, BSI Titkárság.

Amennyiben szeretné nyomon követni a szabványosítási munkákat, és/vagy szeretne személyesen részt venni azokban, kérem, jelezze felénk a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

Forrás: A CEN-honlapja

 

Csík Gabriella

2022. október

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/TC 88 Hőszigetelő anyagok és termékek

CEN/TC 134 Rugalmas, textil, laminált és modulrendszerű, mechanikai kapcsolódású padlóburkoló anyagok

CEN/TC 155 Műanyag csővezeték- és csatornarendszerek

CEN/TC 249 Műanyagok

CEN/TC 254 Hajlékony vízszigetelő lemezek

CEN/TC 261 Csomagolás

CEN/TC 301 Közúti járművek

CLC/TC 111X Környezet

CLC/TC 213 Kábelszerelési rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!