Kivonatkészítés

 2022. október 1-jén megjelent az MSZ CEN/TS 16177:2022 Iszap, kezelt biohulladék és talaj. Kivonat készítése az extrahálható ammónium, nitrát és nitrit meghatározásához dokumentum magyar nyelvű változata az Agrárminisztérium támogatásával.

Ez a dokumentum az iszapban, a kezelt biohulladékban és a talajban lévő ammónium-nitrogén és nitrát-nitrogén meghatározásának módszerét írja le 1 mol/l-es kálium-klorid-oldattal végzett extrakció után. Maga az extrakciós módszer csak friss mintákra alkalmas; friss minta alatt pedig az elemzéshez és a vizsgálathoz használt, nem előszárított mintát kell érteni (lásd az ISO 11074:2015-öt), vagyis az eredeti állapotú vagy eredeti nedvességtartalmú mintát.

Ezt dokumentumot a CEN az Európai Bizottság M/330 számú megbízása alapján készítette, amely szabványosított mintavételi és vizsgálati módszereket tartalmaz egészségügyi és biológiai paraméterekre, valamint szervetlen és szerves vegyületekre. A megbízás célja, hogy a kidolgozott szabványok alkalmasak legyenek iszapok, kezelt biohulladékok és talajok vizsgálatára.

A módszer elve: Az extrahálóoldat centrifugálása vagy szűrése után, a szűrlet alikvot részét áramlásos injektálásos elemzéssel (flow injection analysis, FIA) vagy folyamatos áramlásos elemzéssel (continuous flow analysis, CFA), illetve manuális módszerekkel, például desztillációval és titrálással, vagy spektrofotometriás módszerrel vizsgálják.

 

Csík Gabriella

2022. október

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 713 Talajminőség és talajvédelem

CEN/TC 444   A szilárd mátrixok környezeti jellemzése

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!