Kadmiumtartalom meghatározása

2022. október 1-jén megjelent az MSZ EN 14888 Műtrágyák és meszezőanyagok. A kadmiumtartalom meghatározása szabvány magyar nyelvű változata az Agrárminisztérium támogatásával.

Ez az európai szabvány az Európai Bizottság és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás által a CEN-nek adott megbízás alapján készült, hogy az Európai Parlament és a Tanács műtrágyákról szóló 2003/2003/EK rendelet (2003. október 13.) alapvető követelményeit alátámassza.

A kadmium karcinogén anyag és a legtoxikusabb kémiai elemek közé tartozik. A kadmiummal szennyezett talaj az élő szervezetek számos csoportjára súlyos veszélyt jelent, ezért a talaj élővilágának és biológiai sokféleségének biztosítása szempontjából fontos, hogy a talajban élő szervezetek minél kevésbé legyenek kitéve kadmiumszennyezésnek pl. műtrágya által. A talaj és a növények kadmiumtartalma általában egyenesen arányos egymással – a kadmiumot a növények könnyen felveszik – ezért nagyon fontos a kadmiumtartalom ellenőrzése, hiszen az élelmiszerláncba kerülve egészségkárosodást okoz.

A szabvány a műtrágya kadmiumtartalmának meghatározására széles körben alkalmazott két módszert ismerteti: a láng-atomabszorpciós spektrometriát (FAAS) mint A módszert és az induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrometriát (ICP-OES) mint B módszert.

Csík Gabriella

2022. október

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 709 Műtrágyák és talajjavítók

CEN/TC 260 Műtrágyák és meszezőanyagok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!