Ívhiba-érzékelő készülékek

2022. október 1-jén megjelent az MSZ EN 62606:2022 EV Ívhiba-érzékelő készülékek általános követelményei (IEC 62606:2013, módosítva + AMD1:2017) EGYESÍTETT VÁLTOZAT magyar nyelvű változata, mely az MSZ EN 62606:2014 és az MSZ EN 62606:2013/A1:2018 egybeszerkesztett kiadása.

Ez a szabvány a háztartási és hasonló használatra szánt ívhiba-érzékelő készülékekre (AFDD-kre) vonatkozik, amelyeket olyan váltakozó áramú áramkörökben való használatra terveznek, amelyek névleges feszültsége legfeljebb 440 V, 50 Hz, 60 Hz vagy 50/60 Hz névleges frekvenciájú váltakozó feszültség, valamint névleges árama legfeljebb 63 A.

Ezek a készülékek a rögzített szerelés végáramkörében az olyan ívhibaáramok hatásai következtében fellépő tűz kockázatának csökkentésére alkalmasak, amelyek bizonyos feltételek mellett a meggyulladás veszélyét jelentik, ha az ívelés fennáll.

Ez a szabvány az olyan készülékekre vonatkozik, amelyek egyidejűleg ellátják a tűzveszéllyel összefüggő ívelési áram érzékelését és megkülönböztetését, valamint meghatározza az előírt feltételek melletti működési kritériumokat az áramkör nyitására vonatkozóan, ha az ívelési áram meghaladja az e szabványban megadott határértékeket.

E szabványnak megfelelő AFDD-k, a meg nem szakított nullavezetővel rendelkező készülékek kivételével, alkalmasak az IT-rendszerekben való használatra.

Elemekről (akkumulátorokról) vagy a védett áramkörtől különböző áramkörről táplált AFDD-kre ez a szabvány nem terjed ki.

 

 

Nagy Gábor

2022. október

Kapcsolat

Éliás Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 827 Kisfeszültségű túláramvédelmi megszakítók és áram-védőkapcsolók

IEC/TC 23 Villamos szerelési anyagok

CLC/SR 23 Villamos szerelési anyagok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!