Geoműanyag szigetelők

2022. október 1-jén megjelentek az MSZ EN 13361:2018 Geoműanyag szigetelők. A víztározók és a gátak szerkezetében való alkalmazás előírt jellemzői és az MSZ EN 13491:2018 Geoműanyag szigetelők. Az alagutak és a kapcsolódó föld alatti műtárgyak szerkezetében való alkalmazás előírt jellemzői szabványok magyar nyelvű változatai, melyek kidolgozását európai pályázati támogatás tette lehetővé.

A geoműanyag szigetelők rendeltetése, hogy megelőzzék a folyadék átszivárgását a szerkezeten. Ilyen termékek lehetnek a polimer, agyag és bitumenes geoműanyag szigetelők.

A két szabvány témáját és szerkezetét tekintve nagyon hasonló, mindössze a geoműanyag szigetelők speciális felhasználásában különböznek. Míg az MSZ EN 13361:2018 a víztározók és gátak szerkezetében a folyadék átszivárgását gátlóként és vízelválasztó rétegként használt geoműanyag szigetelőkre vonatkozó jellemzőket és a megfelelő vizsgálati módszereket írja elő, addig az MSZ EN 13491:2018 ugyanezt az alagutak és a kapcsolódó föld alatti műtárgyak építése esetén teszi meg.

E szabványok a termék teljesítményállandóságának értékelését és ellenőrzését (AVCP), valamint az üzemi gyártásellenőrzés eljárásait írják elő, valamint meghatározzák a teljesítményigazolás szempontjából figyelembe veendő jellemzőket.

A szabványok nem vonatkoznak olyan esetekre, amikor a geoműanyag szigetelő ivóvízzel érintkezik, valamint nem vonatkoznak az MSZ EN ISO 10318-1-ben meghatározott geotextíliákra vagy geotextíliákkal rokon termékekre sem.

Az előző kiadásokhoz képest az alábbi változtatások történtek:

A CEN/TC 189 műszaki bizottság frissítette a rendelkező hivatkozások listáját, a Szakkifejezések és meghatározásuk fejezetet, a Rövidítések fejezetet, az 5. fejezetet és a ZA mellékletet, módosította az 1. táblázatot annak érdekében, hogy megfeleljen az M/386 európai szabványosítási kérelemnek, illetve felülvizsgálta az ábrákat és a jelmagyarázatokat is.

 

Kámán Gergely

2022. október

Kapcsolat

Kámán Gergely​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 501 Textilipar

CEN/TC 189 Geoműanyagok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!