Füst- és hőérzékelők kombinációjából álló pontszerű érzékelők

A Magyar Szabványügyi Testület 2022. október 1-jén tette közzé az MSZ EN 54-29:2015 Tűzjelző berendezések. 29. rész: Multiszenzoros tűzérzékelők. Füst- és hőérzékelők kombinációjából álló pontszerű érzékelők magyar nyelvű változatát.

Ez az európai szabvány meghatározza azon pontszerű, multiszenzoros tűzérzékelők követelményeit, vizsgálati módszereit és teljesítménykövetelményeit, amelyeket a tűz érzékelésére és az épületekbe telepített tűzjelző rendszerekben való használatra szántak, és amelyek egy mechanikai burkolatban, legalább egy optikai vagy ionizációs füstérzékelőből és legalább egy hőérzékelőből állnak. Az általános tűzérzékelési teljesítményt az érzékelt tűzjellemzők kombinációja határozza meg.

A dokumentum előírja az ehhez az európai szabványhoz kapcsolódó füst- és hőérzékelők kombinációjából álló pontszerű érzékelőkre vonatkozó teljesítmény állandóságának értékelését és ellenőrzését (AVCP). Nem tartalmaz előírásokat az egyedi karakterisztikájú, speciális tűzveszélyek érzékelésére tervezett füst- és hőérzékelők kombinációjából álló pontszerű érzékelőkre. Bármely további funkció teljesítménykövetelményei kívül esnek ezen európai szabvány alkalmazási területén (pl. olyan kiegészítő jellemzők vagy továbbfejlesztett funkciók, amelyekre ez az európai szabvány nem határoz meg vizsgálati vagy értékelési módszert).

 

Nagy Gábor

2022. október

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 815 Tűzjelzők

CEN/TC 72 Tűzérzékelő és tűzjelző rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!