A tömegközlekedés hatékonyabb irányítása

Az intelligens közlekedési rendszerek (ITS-ek) létfontosságú eszközt jelentenek a biztonság növelése, valamint Európa kibocsátási és torlódási problémáinak kezelése szempontjából. Az információs és kommunikációs technológiák személy- és áruszállítási módokra való alkalmazásával egyaránt hozzájárulhatnak ahhoz, hogy biztonságosabbá, hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tegyék közlekedésünket.

Most egy újonnan kiadott európai szabvány járul hozzá az ITS tömegközlekedésben való elterjedéséhez. A CEN/TS 15531-5:2022 Public transport. Service interface for real-time information relating to public transport operations. Part 5: Functional service interfaces situation exchange: Situation exchange (Tömegközlekedés. A tömegközlekedési műveletekhez kapcsolódó szervizinterfész valós idejű információi. 5. rész: Funkcionális szolgáltatási interfészek helyzetcseréje) című dokumentum iránymutatást ad a szervizinterfész valós idejű információi (SIRI) helyzetcsere-szolgáltatására (SIRI-SX) a tömegközlekedés számára. Ez a szolgáltatás lehetővé teszi a közlekedési hálózat megfelelő működésének tényleges vagy potenciális zavaraiból álló helyzetekre vonatkozó adatok hatékony cseréjét. A SIRI-SX a helyzetmodellek kiterjedt adatbázisára támaszkodik, amely lehetővé teszi a multimodális utazási helyzetek minden szempontjának strukturált leírását, beleértve az okot, a hatóköröket és a hatásokat. A strukturált értékek lehetővé teszik a számítógépes terjesztést különböző csatornákon keresztül, valamint az adatok különböző eszközök és célközönségek számára történő különböző formátumokban való bemutatását.

A szolgáltatást „back office” adatgyűjtési és -csere-szolgáltatásként tervezik, amely más nyilvános utazási információterjesztő rendszereket is ellát, feltéve, hogy azok a Transport Protocol Expert Group (TPEG-) formátumot használják. A teljes működőképesség elérése érdekében a SIRI-SX helyzetosztályozási modelljét a lehető legnagyobb mértékben harmonizálták a TPEG és a DATEX2 modelljével. A TPEG strukturált elemeinek használata, amelyekhez a legtöbb európai nyelven már léteznek fordítások, szintén megkönnyíti az olvashatóságot az ember számára.

A SIRI-SX által használt hálózati modell a CEN Transmodel európai referencia-adatmodelljén alapul a tömegközlekedési információkra vonatkozóan, valamint a fizikai közlekedési csomópontok leírására szolgáló, a Transmodel integrált részét képező, a CEN által a tömegközlekedésben rögzített objektumok azonosítására szolgáló IFOPT- (Identification of Fixed Objects in Public Transport) modellen.

Ez a CEN műszaki előírás hozzájárul a 11. fenntartható fejlődési célhoz (Fenntartható városok és közösségek). Támogatja továbbá az Európai Bizottság digitális egységes piaci stratégiáját, amely – egyéb célok mellett – a közlekedési hálózat hatékonyabb irányítását célozza.

A CEN/TC 278/WG 3 folyamatos elkötelezettségének és szakértelmének köszönhetően a SIRI-szabványok folyamatos fejlesztése hozzájárul a tömegközlekedésben az utazási információs szolgáltatások digitalizálásának és interoperabilitásának erősítéséhez.

 

Forrás: A CEN honlapja

 

Nagy Gábor

2022. október

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/TC 278 Intelligens közlekedési rendszerek

MSZT/MB 911 Intelligens közlekedési rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!