Új cselekvési terv a globális kereskedelem fejlesztésére

Egy olyan világban, ahol sok ország lemaradhat a globális kereskedelmi versenyben, a bizalom, a megbízhatóság és a jó gyakorlat kialakításának alapvető eleme a megfelelőségértékelés.

Mint megannyi ágazat, a kereskedelem is óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. A tengereken egykor fűszereket és egzotikus árukat hordozó masszív hajók átadták a helyüket a hatalmas szupertankereknek, amelyek konténerekkel megrakodva szállítják a kontinensek között a hétköznapi használati cikkektől az ipari alapanyagokon, élelmiszereken át a gépekig és járművekig. A tengeri kereskedelem óriási méreteket öltött, ennek okán olyan összetett, mega-kereskedelmi csomópontok jöttek létre, mint például Szingapúr.

A világjárvány és a gazdasági növekedés leállása ellenére a globális kereskedelem ismét virágzik. Az UNCTAD (Egyesült Nemzetek Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája) statisztikái szerint a vezető kereskedelmi gazdaságok import- és exportrátája a világjárvány előtti szint fölé emelkedett. Összességében a globális kereskedelem értéke rekordszintet, 28,5 milliárd USD-t ért el 2021-ben.

A Világbank elemzései szerint a nemzetközi kereskedelemre nyitott országok általában gyorsabban növekszenek, újítanak, javul a termelékenységük, magasabb jövedelmet és több lehetőséget tudnak biztosítani polgáraiknak.

A világkereskedelemből azonban nem nehéz kimaradni. A napjainkban zajló negyedik ipari forradalom olyan technológiák elterjedését eredményezi, mint a mesterséges intelligencia és a hatalmas adathalmaz-elemző szoftverek. Ezek mindegyike gyors és megbízható mobilinternethez való hozzáférést, technológiai tudást, és rengeteg tőkét igényel, melyek nem állnak rendelkezésre egyformán szerte a világon.

Mit lehet tenni a kereskedelmi folyamatok ésszerűsítése és egységesítése érdekében, továbbá a bizalom megteremtése érdekében? Hogyan lehet a világkereskedelmi rendszert mindenki számára átláthatóvá és megbízhatóvá tenni, beleértve a fejlődő országokat is?

A válasz a megfelelőségértékelésben lehet, például az új ISO/ IEC  17060:2022 (Conformity assessment. Code of good practice – Megfelelőségértékelés. Útmutató a jó gyakorlathoz) szabvány alkalmazásában. Warren Merkel, az ISO megfelelőségértékelő bizottságának (CASCO) egyesült államokbeli elnöke, és az ISO/IEC 17060 szabványt kidolgozó munkacsoport egyik társösszehívója elmondta, miért nélkülözhetetlenek a megfelelőségértékelési szabványok az egészséges gazdaságok felépítéséhez:

„A megfelelőségértékelési eszköztár (CASCO Toolbox) lehetőséget ad a szervezeteknek arra, hogy felelősséget vállaljanak a saját megfelelésükért, és csökkentheti a kormányok bürokratikus költségeit, ha a szabályozási rendszerek elismert magánszektorbeli megfelelőségértékelési szolgáltatókat vesznek igénybe. Ha az importőrök és exportőrök bíznak a megfelelőségértékelő testületek kompetenciájában és az általuk kiadott nyilatkozatokban, megértik az általuk használt folyamatokat, és tudják, hogy a megfelelőségértékelési gyakorlatokat az adott gazdaságban következetesen végzik, a nemzetközi kereskedelemmel kapcsolatos bizonytalanság egyik fő forrása minimálisra csökken. Ez egy kétirányú folyamat. Ideális esetben az exportáló gazdaságban elvégzett megfelelőségértékelést az importáló gazdaság is elfogadja anélkül, hogy meg kellene ismételni. Ez egy mindenki számára előnyös forgatókönyv, amely bizalmat és magabiztosságot nyújt minden érdekelt fél számára.”

Az ISO/IEC 17060 jó gyakorlatokat mutat be a megfelelőségértékelés minden elemére vonatkozóan, beleértve a megfelelőségértékelés tárgyait, a meghatározott követelményeket, a tevékenységeket, a testületeket, a rendszereket, és eredményeket.

Az MSZT tervezi a dokumentum magyar szabványként való bevezetését. A magyar nyelvű kiadás támogatásához várjuk azon szervezetek jelentkezését, akik szívesen részt vennének a szabvány kidolgozásának folyamatában és anyagi támogatásában.

További információkért kérjük, keresse Antal Andreát az a.antal@mszt.hu e-mail-címen.

 

Antal Andrea Zsuzsa

2022. szeptember

 

Forrás: https://www.iso.org/contents/news/2022/08/the-new-trade-agenda-.html

Kapcsolódó bizottságok

ISO/CASCO Megfelelőségértékelés

MSZT/MCS 903 Megfelelőségtanúsítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!