A legújabb trendek az utazás világában

Ahogy minden, az utazási szokások is változnak – e területen is egyre erőteljesebben jelenik meg az esélyegyenlőség és a fenntarthatóság igénye.

Utazás egyenlő eséllyel

Az utazás lehetőség: lehetőség a kikapcsolódásra, töltekezésre, valami új felfedezésére. Megpihenni, lecsendesülni a rohanó hétköznapok után, majd új élményekkel, új tapasztalatokkal hazatérni. Az utazás során számos olyan helyzet és körülmény fordulhat azonban elő, mely mindezt megnehezíti vagy lehetetlenné teszi azok számára, akiknek valamilyen fogyatékossága van, illetve akik életkorukból vagy állapotukból fakadóan nem tudnak igénybe venni egy adott szolgáltatást. Ha a hátrányos helyzetűek csoportját ilyen tágan értelmezzük, akkor e csoportnak meglepően magas a százalékos aránya – Európa esetében körülbelül 27%, globálisan pedig 15%.

Mivel egyre nő az idősek aránya a társadalomban és egyre inkább odafigyelnek a mindenkit megillető jogok betartására, valamint az egyenlő eséllyel való hozzáférhetőségre, a turisztikai lánc kulcsfontosságú szereplői számára megkerülhetetlen az ISO 21902:2021 Tourism and related services. Accessible tourism for all. Requirements and recommendations (Turizmus és kapcsolódó szolgáltatások. Mindenki által igénybe vehető idegenforgalmi szolgáltatások. Követelmények és ajánlások) szabvány, melynek témája a fentiek gyakorlati megvalósítása, részletezve a megfelelő stratégia, az infrastruktúra, a termékek, valamint a szolgáltatások kialakításának legfőbb szempontjait.

Egy tanulmány szerint üzletileg is megtérülő erre figyelmet fordítani a turizmusban dolgozóknak. A szabvány alkalmazásával többek között olyan idegenforgalmi helyeket lehet kialakítani, melyek egyaránt igénybe vehetők a várandós kismamák, a babakocsival közlekedők, az idősek, a kerekesszéket vagy más mozgást segítő eszközt használó személyek számára. A szabvány a szállásokon kívül a közlekedési eszközökkel, a szórakozóhelyekkel és kulturális létesítményekkel is foglalkozik. A szabvány nemcsak turisztikai, hanem szociális és gazdasági szempontból is jelentős.

A 2021 áprilisában megjelent MSZ EN 17210:2021 Az épített környezet hozzáférhetősége és használhatósága. Funkcionális követelmények szabvány átfogóan vizsgálja meg e kérdéskört, és közel 300 oldalon keresztül ad meg követelményeket, valamint ajánlásokat. Jelenleg külső szakértők bevonásával zajlik a szabvány magyar nyelvű változatának elkészítése, amelynek megjelenése a jövő évben várható, továbbá a megjelenéshez kapcsolódóan az MSZT egy szakmai fórum megrendezését is tervezi. Részletekről a jövőben adunk tájékoztatást a honlapunkon és hírlevelünkben.

Fenntartható utazás

A fenntarthatóság kérdése továbbra is kiemelt a szállásadók számára. Egy másik tanulmány szerint az utazók 76%-a előnyben részesítené a fenntartható szálláshelyeket. Az ISO 21401 Tourism and related services. Sustainability management system for accommodation establishments. Requirements (Turizmus és kapcsolódó szolgáltatások. Szálláshelyek fenntartható irányítási rendszere. Követelmények) szabvány alkalmazásának eredményeképpen a szálláshelyek javíthatják környezeti lábnyomukat, elősegíthetik a különböző csoportok közötti találkozást, valamint támogathatják a helyi közösségeket és vállalkozókat.

A szálláshelyek milyensége az utazás során kardinális szempont és a fenntartható fejlődés lehetőségét rejti magában. Ahogy nő az általános érdeklődés és igény a fenntartható szolgáltatások iránt, egyre többen akarják megtapasztalni a fenntartható termékeket és szolgáltatásokat, melynek elsődleges élvezeti értéke, az a tudat, hogy nem környezetterhelő termékeket/szolgáltatásokat vesznek igénybe.

 

Forrás: https://www.iso.org/contents/news/2022/07/trending-in-global-tourism.html

 

Zajdon Anna

2022. szeptember

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 228 Turizmus és kapcsolódó szolgáltatások

MSZT/MCS 904 Turisztikai szolgáltatások és ökoturizmus

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!