Változtatható kinyúlású forgó felsővázas terepjáró targoncák

2022. augusztus 1-jén megjelent az MSZ EN 1459-2:2015+A1 Terepjáró targoncák. Biztonsági követelmények és igazolásuk. 2. rész: Változtatható kinyúlású forgó felsővázas targoncák szabvány magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását európai pályázati támogatás tette lehetővé.

A szabvány meghatározza a változtatható kinyúlású forgó felsővázas terepjáró targoncák általános biztonsági követelményeit, valamint tartalmazza a targoncákra vonatkozó jelentős veszélyeket, veszélyhelyzeteket, illetve veszélyes eseményeket, amelyek a rendeltetésnek megfelelő használat során, valamint a gyártó szerint előre látható rendellenes használat során előfordulhatnak. Olyan változtatható kinyúlású forgó felsővázas targoncákkal foglalkozik a szabvány, amelyeket arra terveztek, hogy megemelt munkaterületekre szállítsák és rakják le a terheket és egyenetlen terepen is tudjanak közlekedni.

A szabvány alkalmazóinak érdemes tudniuk, hogy az MSZ EN 1459-2:2015+A1 nem alkalmazható a nem forgó felsővázas targoncákra, az MSZ EN ISO 3691-2 szerinti változtatható kinyúlású ipari targoncákra, a teherautóra szerelt, változtatható kinyúlású targoncákra, az MSZ EN 13000 szerinti önjáró darukra, az elsősorban földmozgatásra tervezett gépekre (MSZ EN 474 szabványsorozat), az elsősorban változtatható hosszúságú, a teher szabad lengését bármely irányban lehetővé tevő teherfüggesztő elemekkel felszerelt targoncákra, amelyeken a teher minden irányban szabadon mozoghat, az elsősorban konténerek mozgatására tervezett targoncákra, a lánctalpas targoncákra és munkaszerelékekre (MSZ EN 1459-5:2021).

A szabvány mellékletei megadják a pedálok felépítésére és elrendezésére vonatkozó szabályokat és ismertetik a rendszeres és eseti terheléseket.

 

Kámán Gergely

2022. augusztus

Kapcsolat

Kámán Gergely​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 316 Targoncák

CEN/TC 150 Ipari targoncák. Biztonság

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!