Új szabvány a tűzoltók védelmére

 „A tűzoltók hősök”. Ezzel a mondattal talán mindannyian egyetértünk – hiszen a tűzoltók nap mint nap kockára teszik az életüket a közösség tagjainak és anyagi javainak védelme érdekében. Meglepő módon viszont az egyik legnagyobb veszélyt nem maguk a lángok jelentik számukra, hanem a védőöltözetük.

Felmérések szerint a tűzoltók munkájukból fakadóan lényegesen nagyobb mértékben vannak kitéve a daganatos megbetegedések kockázatának. Gyakran kerülnek kapcsolatba toxikus kémiai anyagokkal, amelyek belégzéssel, bőrön keresztüli felszívódással vagy lenyelve okozhatnak komoly egészségkárosodást. Ha az egyéni védőeszközök a bevetés után nincsenek megfelelően tisztítva, az azokon lévő ártalmas toxinok átjuthatnak a védőöltözeten és továbbterjedhetnek a járműben és a tűzoltóállomás épületében, illetve a személyben. Ezek az anyagok jelentik az egyik legnagyobb veszélyt a tűzoltók egészségére és biztonságára.

Amikor a tűzoltók hazaviszik a védőeszközeiket, ezek az apró részecskék, szemcsék továbbterjedhetnek a saját gépjárművükben vagy a tömegközlekedési eszközökön, otthonaikban, családtagjaik körében. A koszos ruházat egyfajta „becsületjelvény” volt, de manapság már felismerték a védőeszközök tisztításának jelentőségét.

A fertőtlenítés szigorú előírásait követve azonban nagymértékben csökkenthető a veszélyeztetettség. Az új ISO 23616 Cleaning, inspection and repair of firefighters’ personal protective equipment (PPE) (A tűzoltók egyéni védőeszközeinek tisztítása, ellenőrzése és javítása) ehhez ad segítséget, témája a védőeszközök megfelelő kezelése, karbantartása, tisztítása, fertőtlenítése és javítása.

A Covid19-járvány hatására középpontba kerültek az egyéni védőeszközök is, különösen a légzésvédő készülékek. Ma már a tűzoltók is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy ne a piszkos ruhájukban utazzanak vissza a tűzoltóságra, hanem a helyszínen átöltözve ruhájukat betegyék egy kifejezetten erre a célra szolgáló védőtáskába, ahol a tisztításig biztonságosan tárolható a védőfelszerelés.

Az egyéni védőeszközök alatt nemcsak a fej- és arcvédőket, kesztyűket és csizmákat értjük, hanem a tűzoltók által viselt ruházatot is. Ha a ruhát az otthoni mosógéppel mossa ki a tűzoltó, akkor az „megfertőzheti” az azzal együtt mosott ruhákat is, illetve a különböző mosási programok és mosószerek tönkretehetik azt. Ezért fontos a ruházat erre kijelölt tisztítóban való mosása, javítása vagy szakszerű kezelése.

A tűzoltóknak csak egy része hivatásos, sok országban nagyobb hányaduk önkéntes. Az ISO 23616 útmutatást ad arra vonatkozóan is, hogyan kell oktatni az önkéntes tűzoltókat eszközeik karbantartására.

A szabvány részletes útmutatást ad a tisztításra, vizsgálatra és javításra. Főként a sisakokra, a légzőkészülékekre és a mellényekre fókuszál, a csizmákra kevésbé. Ezeket kézzel is meg lehet tisztítani, de vannak kifejezetten erre szolgáló gépek is.

A nagyobb tűzoltóságok már gépeket használnak a védőfelszerelések tisztítására, vagy tisztítószolgálatot vesznek igénybe. Az ISO 23616 egyszerű útmutatásait követve minden tűzoltó megfelelően tisztíthatja és karbantarthatja védőeszközeit, így csökkentve a fertőzések és egyéb súlyos betegségek kialakulásának kockázatát.

Forrás: https://www.iso.org/contents/news/2022/07/keeping-our-firefighters-safe.html

Zajdon Anna

2022. augusztus