Projektmenedzsment
Megjelent az ISO 21503 és az ISO 21504 új, felülvizsgált kiadása

A projektalapú vállalatirányítás túlmutat a klasszikus projekttevékenységeken, mint például a célkitűzés, az alkalmazási terület és a költségvetés meghatározása, valamint a határidők betartása. A vezetőség által a tervezéstől a végleges lezárásig támogatott projektek értelmet adnak a munkának, és különösen inspirálják a projekt kivitelezésére megbízott csapat tagjait: a sikeres projektmunka céltudatosságot, összetartást és sikerélményt ad a dolgozóknak.

A Deloitte tanulmánya szerint a célirányos, sikeres projekteket végrehajtó vállalatok 40%-kal sikeresebbek alkalmazottaik megtartásában. Ha az emberek érzik, hogy egy jól megtervezett, világos útmutatásokat, egzakt mérföldköveket tartalmazó projekt végrehajtása során sikereket érnek el, az motiválja őket, és szélesebb perspektívát ad számukra, mely többet jelent a pénzszerzési tevékenységnél.

A közelmúltban megjelent, aktualizált ISO 21503 és ISO 21504 szabványok segítséget nyújtanak a projektvezetés, valamint a program- és portfóliómenedzsment számára.

A program olyan projektek csoportja, amelyek hasonlóak vagy kapcsolódnak egymáshoz, és amelyeket gyakran nem önállóan, hanem csoportként irányítanak és koordinálnak.

A portfólió egyazon szervezeten belüli különböző programok csoportja: portfólióelemet képez a projekt, a program, a portfólió vagy bármely egyéb kapcsolódó munkaelem.

Az ISO 21503 Project, programme and portfolio management. Guidance on programme management (Projektvezetés, program- és portfóliókezelés. Útmutató a programkezeléshez) útmutatást nyújt a programkezelésnek azokról a fogalmairól, előfeltételeiről és gyakorlatairól, melyek fontosak és hatással vannak a programok teljesítményére. Főbb változása az előző kiadáshoz képest, hogy a szakkifejezéseket, valamint a szabvány teljes szövegét összehangolták az ISO 21500-zal (MSZ ISO 21500:2021), valamint az ISO 21502-vel (MSZ ISO 21502:2022).

Az ISO 21504 Project, programme and portfolio management. Guidance on portfolio management (Projektvezetés, program- és portfóliókezelés. Útmutató a portfóliókezeléshez) útmutatást ad a projektportfólió és a programportfólió kezelésének alapelveiről, és támogatást nyújt a szervezeti stratégiához annak érdekében, hogy szervezeti értéket hozzon létre. Főbb változása az előző kiadáshoz képest, hogy a szakkifejezéseket, valamint a szabvány teljes szövegét összehangolták az ISO 21500-zal, valamint az ISO 21502-vel.

Az MSZT tervezi a dokumentum magyar nyelvű nemzeti szabványként való bevezetését. A magyar nyelvű változat kidolgozásához várjuk mindazok jelentkezését, akik szakmai észrevételeikkel és/vagy pénzügyi támogatásukkal részt vennének a szabványkidolgozás folyamatában.

Forrás: https://www.iso.org/contents/news/2022/06/newsproject-based-management.html

Antal Andrea Zsuzsa

2022. augusztus

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 258 Projekt-, program- és portfóliómenedzsment

MSZT/MB 258 Projektvezetés, program- és projektállomány-irányítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!