Pályázati lehetőség az építési termékek azbeszttartalmát meghatározó dokumentum kidolgozására

A CEN/TC 351 Építési termékek. A veszélyes anyagok kibocsátásának értékelése műszaki bizottság az M/366 mandátum alapján egy horizontális szabványt készít, amely alátámasztja az építési termékekre vonatkozó jogszabályokban az azbeszttartalomra megadott előírásokat. Ezek az előírások szorosan kapcsolódnak a 305/2011/EU (CPR) rendeletben megadott „Higiénia, egészség és környezetvédelem” építményekre vonatkozó alapvető követelményekhez.

A konkrét vizsgálatokra az ISO 22262 szabványsorozatban megadott módszerek alkalmazhatók és megfelelők, azonban a mintavétel és minta-előkészítés tekintetében szükség van egy külön útmutatóra, amely segíti az adott termékhez kapcsolódó európai műszaki bizottság (TC) munkáját. Ennek kidolgozására a CEN/TC 351/WG 5 pályázatot írt ki, amely a CEN-CENELEC honlapjáról tölthető le: Call for tender.

A pályázat célja olyan műszaki specifikáció (TS) készítése, melynek témája a termékek azbeszttartalmának mérése, beleértve a mintavételt is. Ehhez szükséges a szilárdsági és összehasonlító validálás, mely biztosítja, hogy a dokumentum alapján elvégzett vizsgálatok kellően érzékenyek és robosztusak legyenek a teljesítményértékelés meghatározására az adott azbeszttípus szerint. A TS szorosan fog kapcsolódni az ISO 22262-höz, hiszen a cél a szabvány szerinti vizsgálatokra alkalmas minták készítése.

A pályázathoz kapcsolódó minden szükséges információt, beleértve a jelentkezési feltételeket és a díjazást megtalálja a CEN-CENELEC honlapján, a fenti linken.

Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 22.

Forrás: https://www.cencenelec.eu/news-and-events/news/2022/callfortender/2022-07-06-asbestos/

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2022. augusztus

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/TC 351 Építési termékek. A veszélyes anyagok kibocsátásának értékelése

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!