Kutyáknak és macskáknak szánt takarmányok metabolizálható energiaszintjének meghatározása

2022. augusztus 1-jén jelent meg az MSZ EN 16967:2017 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A kutyáknak és macskáknak szánt takarmány-alapanyagok és takarmánykeverékek (kedvtelésből tartott állatok eledelei) metabolizálható energiaszintjének prediktív egyenletei, beleértve a diétás eledeleket szabvány magyar nyelvű változata.

A szabvány prediktív képleteket ír elő a metabolizálható energia meghatározására a növényi vagy állati eredetű termékek, azok természetes állapotában, frissen vagy tartósítva (pl. hús, belsőségek, tejtermékek, hőkezelt keményítőforrások); jól emészthető speciális termékek (pl. tejpótlók vagy enterális táplálásra szánt táplálékok), valamint az ipari feldolgozásból származó, teljes értékű vagy kiegészítő termékek macskáknak és kutyáknak.

A macskák és kutyák számára az egészség és a hosszú élettartam érdekében elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás, amely lehetővé teszi a megfelelő energia, fehérje, ásványi anyagok és vitaminok bevitelét. Annak érdekében, hogy megvalósuljon az ajánlott napi energia- és tápanyagbevitel, a termékeket ennek megfelelően kell összeállítani. Az egység/MJ-ban kifejezett tápanyagajánlásokra vonatkozó megközelítés felismeri az energia- és a tápanyagbevitel közötti szoros kapcsolatot. Ennélfogva a kedvtelésből tartott állatok eledelében az energiatartalom pontos meghatározása fontos a macskáknak és kutyáknak szánt megfelelő táplálék összeállításában, akárcsak a megfelelő felhasználásra vonatkozó használati utasításhoz.

Az etetési kísérletek a legpontosabb módjai a kedvtelésből tartott állatok eledelének energiasűrűség-mérésére. Mivel az állatkísérletek munka- és költségigényesek, az évek során számos prediktív képletet dolgoztak ki a kutya- és macskaeledelekben metabolizálható energiatartalom (ME) kiszámítására. A prediktív képletek használata jól bevált módszer a tagállamok ellenőrző hatóságainál és a kedvtelésből tartott állatok eledelének ipari ágazatán belül. Használatuk azonban jelenleg nem egységes.

A szabványban található prediktív képletek egyszerű eszközöket kínálnak, amelyeket az ellenőrző hatóságok és a gyártók használhatnak az ME kiszámításához az étrendi összetevők validált, hivatalos módszerekkel (a Bizottság 152/2009/EK rendelete) meghatározott értékeinek felhasználásával. Ez egy jó és robusztus kompromisszumot jelent a pontosság, valamint az alkalmazhatóság között az etetési kísérletek nehézségeinek leküzdésére, amely egyébként szükséges lenne az ME legpontosabb értékének megállapításához.

 

Szalay Anna

2022. augusztus

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 610 Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek

CEN/TC 327 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!