A CEN és a CENELEC álláspontja az Európai Bizottságnak az építési termékekről szóló rendelet (CPR) felülvizsgálatára vonatkozó javaslatáról[1]

Az Európai Bizottság konzultációt indított az építési termékekről szóló rendelet (CPR) felülvizsgálatának javaslatáról. A konzultációra a CEN és a CENELEC válaszdokumentumot dolgozott ki, melyben a két európai szabványügyi szervezet üdvözölte a kitűzött célokat:

̶  az építési termékek jól működő egységes piacának megvalósítását;

̶  az uniós jogszabályok átfedésének elkerülését;

̶  valamint a zöld- és digitális átállás uniós célkitűzésekhez való hozzájárulását.

Az egységes piacon a zöldmegoldások és digitális eszközök sikeres bevezetésében fontos szerepük van az európai szabványoknak, különösen nyilvánvaló ez az építőiparban. Az erős európai szabványosítási rendszer (ESS, European Standardization System) létfontosságú ahhoz, hogy az ipart és így az európai gazdaságot is alkalmassá tegyük a jövőbeli feladatokra.

A CEN és a CENELEC várakozással tekint a Bizottsággal való együttműködésre annak érdekében, hogy a CPR felülvizsgálata támogassa ezeket a célokat, és a megvalósításokban a szabványosítás kulcsszerepet játsszon. A két európai szabványügyi szervezet elkötelezetten támogatja az építési termékek harmonizált európai szabványainak (hEN) kidolgozását, amelyek hozzájárulnak a belső piac erősödéséhez.

A CEN és a CENELEC a következő javaslatokat tekinti a legfontosabbaknak, amelyeket a felülvizsgálat céljainak elérése érdekében figyelembe kell venni:

• A CEN és a CENELEC javasolja, hogy az Európai Bizottság közvetlenül a szabványosítási kérelmekben határozza meg a konkrét termékkövetelményeket.

• A CEN és a CENELEC kéri, hogy a harmonizált szabványokat tekintsék a CPR-t támogató harmonizált műszaki előírások kidolgozása legfontosabb lépésének. A felhatalmazáson alapuló jogi aktusok kidolgozása legyen kivételes, és a harmonizált szabványokkal való egyenrangú alternatív megoldás helyett, korlátozott esetekben, tartalék megoldásként használják.

• A CEN és a CENELEC felkéri a Bizottságot, hozzon létre rugalmas mechanizmust az alapvető jellemzők listájának frissítésére, amikor egy harmonizált szabvány szabványosítási kérelem alapján való kidolgozásakor új technológiai fejlesztések vagy konkrét igények merülnek fel.

• A CEN és a CENELEC felkéri az Európai Bizottságot, hogy határozza meg pontosan a kizárásra javasolt termékeket és tervezett felhasználásokat (ha szükséges), és kéri,

• hogy az egészségügyi berendezések tartozzanak a felülvizsgált CPR hatálya alá,

• az EB a tagállamokkal, az Európai Parlamenttel és az összes érdekelt féllel együttműködve határozza meg a végső alkalmazási területet.

A CEN és a CENELEC elküldött válaszának szövege megtalálható az Európai Bizottság honlapján:

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12458-Construction-products-review-of-EU-rules/F3322911_en

 

Szendy Csabáné

2022. augusztus

 

[1] On the Spot/CEN and CENELEC Newsletter/Issue 35/July 2022 cikke alapján
CEN and CENELEC’s position on the revision of the CPR
 

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!