Vízfolyások hidromorfológiája

Európai pályázati támogatás keretében 2022. július 1-jén megjelent az MSZ EN 14614:2021 Vízminőség. Útmutató a vízfolyások hidromorfológiai jellemzőinek értékeléséhez szabvány magyar nyelvű változata.

A vízfolyásokhoz köthető élőhelyeket és fizikai folyamatokat régóta hátrányosan befolyásolja az ember okozta hatások széles köre, különösen a második világháború utáni területhasználatban bekövetkezett változások. A legtöbb európai országban a környezet- és természetvédelmi szervezetek között ma már egyetértés van abban, hogy a szabályozott vízfolyások természetközelibb állapotba való visszaállítása elengedhetetlen. Mindez szükségessé teszi a védelemre érdemes vagy a helyreállítást igénylő területek számbavételét, valamint a vízhálózatok fenntartható kezelésének elősegítését Európa-szerte.

A szabvány iránymutatást ad a vízfolyások hidromorfológiai jellemzése és értékelése során figyelembe veendő jellemzőkről és folyamatokról. Fő célkitűzése a hidromorfológiai értékelési módszerek, az adatfeldolgozás és -értelmezés összehasonlíthatóságának javítása. Részletes ajánlásokat ad az értékelendő paraméterek típusaira, illetve az értékeléshez szükséges módszerekre, rugalmas keretként szolgálva a megfizethető programok tervezéséhez.

A dokumentum a fentiek szerinti egységes értelmezés érdekében 71 db szakkifejezést tartalmaz azok meghatározásával, ezzel is segítve a szükséges felmérések elvégzését.

A szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozásában az alábbi szakértők vettek részt, akik a terület ismert és elismert szakértői:

Dávid Szilvia

Országos Vízügyi Főigazgatóság

Dr. Kiss Tímea

egyetemi docens

SZTE Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék

Dr. Lóczy Dénes

egyetemi tanár

PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék

Gruber Tamás

programvezető

WWF Élő Folyók


A szakértők munkáját ezúton is köszönjük!

 

Csík Gabriella

2022. július

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 714 A vizek fizikai, kémiai és biológiai vizsgálata

CEN/TC 230 Vízelemzés

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!