Új magyar nyelvű szabvány a gépi hajtású emelők területén

2022. július 1-jén megjelent az MSZ EN 14492-2:2019 Daruk. Gépi hajtású csörlők és emelők. 2. rész: Gépi hajtású emelők szabvány magyar nyelvű változata. A szabvány kidolgozása európai pályázati forrásból valósult meg.

Az MSZ EN 14492-2:2019 olyan kompakt vagy nyitott felépítésű, futóművel szerelt vagy anélküli gépi hajtású emelőberendezések tervezésére, használati útmutatójára, karbantartására és vizsgálatára vonatkozik, amelyek főhajtóműve villamos, hidraulikus vagy pneumatikus motor. A szabvány olyan emelőberendezésekre terjed ki, amelyeket emelőhorgon vagy más teherfelvevő eszközön függő terhek emelésére és süllyesztésére terveztek és amelyek használhatók darukban, más gépekben, például sínen futó raktári felrakógépben, függőpályán vagy önállóan.

A szabvány a következő emelőberendezésekre alkalmazható: köteles és láncos emelőberendezések, hevederes emelők (kivéve az acélhevederrel szerelt emelőket), NGL építőipari emelőberendezések (NGL: nem megvezetett terhű építőipari emelőberendezés) és az emeléshez használt csörlők.

A szabvány nem alkalmazható a 2000/14/EK Kültéri Zajkibocsátási Irányelv szerinti teherszállításra szolgáló építőipari emelőkkel kapcsolatos veszélyekre és a személyek emelésével kapcsolatos veszélyekre.

A szabvány tartalmazza a fent említett emelőberendezésekre vonatkozó jelentős veszélyeket, biztonsági követelményeket és/vagy védőintézkedéseket, ezek megfelelőségének igazolását és a használati utasítás összeállítására vonatkozó követelményeket.

A szabvány mellékletei példákat adnak meg a gépi hajtású emelőberendezésekre, útmutatást adnak az osztályba soroláshoz, valamint megadják a nagy kockázatú használatok kiegészítő követelményeit, az álló teher személyek feletti megtartására tervezett gépi hajtású emelőberendezések kiegészítő követelményeit, a robbanásveszélyes környezetben való használatra szánt emelőberendezések kiegészítő követelményeit, az agresszív környezetben, külső térben való működtetéshez és alacsony hőmérsékleten való működtetéshez kapcsolódó kiegészítő követelményeket, az NGL építőipari emelőberendezések tartószerkezetére és a gépi hajtású emelőszerkezet-sorozatokra vonatkozó előírásokat, a különféle típusú túlterhelésgátlók ϕIAL, ϕDAL értékeit a különféle típusú túlterhelésgátlókra, a motorok kapcsolási számát és ciklusidő-tényezőjét, zajvizsgálati előírást, a lánctervezés számítási paramétereit és segítséget nyújtanak az adott használatnak megfelelő daruszabványok kiválasztásában.

 

Kámán Gergely

2022. július

Kapcsolat

Kámán Gergely

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 315 Daruk, emelőgépek és elemeik

CEN/TC 147 Daruk. Biztonság

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!