Új dokumentum jelent meg az ökológiai lábnyom értékeléséről

Nemrégiben elkészült a CWA 17898:2022 Methodology to quantify the global agricultural crop footprint including soil impacts (Módszer a talajhasználat globális mezőgazdasági lábnyomának mennyiségi értékeléséhez) európai munkaértekezleti megállapodás. A dokumentum kidolgozásának alapvető célja az volt, hogy elősegítse az intelligens műtrágyák kifejlesztését, figyelembe véve a talaj-mikrobiom-növény rendszert. E CWA kiadásával megtették az első lépést egy új mezőgazdasági forradalom irányába, amely megfelelhet a jövő élelmiszerigényeinek, csökkentheti a környezeti hatásokat, valamint biztosíthatja a talaj termékenységének megőrzését.

A talaj termőképességének csökkenése és a talajerózió korunk legnagyobb problémái közé tartoznak. A mezőgazdasági rendszer olyan komplex rendszer, amely fizikai, kémiai és biológiai jellemzőkből áll. Ezeket a jellemzőket a különböző talajparaméterek/faktorok adják. A talajban végbemenő folyamatokban számtalan faktor vesz részt, ezért ezeket tanulmányozni szükséges. A talajok összetettsége miatt jelenleg nincs egyetértés abban, hogyan értékeljék a talaj termőképességének csökkenését, és az általános környezetihatás-értékelő módszertanokban sem szerepel ez a téma.

Ez a CWA az exergiamódszert ajánlja a mezőgazdasági ökoszisztéma hatásainak értékelésére. Az exergia egy fizikai tulajdonság, a termodinamika második törvényén alapul, és egyetlen mutatóban egyesíti az összes talajparamétert, mely a talajtermékenység értékeléséhez lényeges. A dokumentum lehetőséget ad a további talajminőség-értékelésre egy termodinamikai mutató bevezetésével, mely hozzájárul a mezőgazdasági folyamatok hatásának szigorú értékeléséhez. Egy összehasonlítható, megbízható, pontos és globálisan elfogadott mutató meghatározása elengedhetetlen a talaj termékenységének és a mezőgazdasági folyamatok hatékonyságának, valamint a környezeti fenntarthatóságnak az értékeléséhez.

A dokumentum ide kattintva letölthető.

Csík Gabriella

Zajdon Anna

2022. július

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 709 Műtrágyák és talajjavítók

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!