Meghatározott antibiotikumok szűrése takarmányokban

2022. július 1-jén jelent meg az MSZ EN 16936:2017 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A tilozin, virginiamicin, spiramicin, cink-bacitracin és az avoparcin antibiotikumok szűrése szubadditív szinteken, összetett takarmányokban, mikrobiológiai lemezvizsgálattal szabvány magyar nyelvű változata.

A szabvány egy módszert ad meg a tilozin, virginiamicin, spiramicin, cink-bacitracin és avoparcin antibiotikumok szűrésére szubadditív szinteken, teljes értékű takarmányokban és tejhelyettesítőkben, mikrobiológiai háromlemez-vizsgálatokkal.

A módszer kimutatási határértéke az avoparcin, a tilozin, a spiramicin és a virginiamicin esetében1 mg/kg, a cink-bacitracin esetében pedig 5 mg/kg. Más (állatgyógyászati) antibiotikumok jelenléte, illetve a fémek (Cu, Zn) magas koncentrációja megzavarhatja a módszert. A módszer minőségi (kvalitatív) szűrési módszerként alkalmazható. A pozitív eredmények további vizsgálata lehetséges TLC-vel; megerősítés céljából LC-MS vizsgálat szükséges. A cink-bacitracin esetében alacsonyabb kimutatási határérték (3 mg/kg) is elérhető, de azt laboratóriumon belül validálással célszerű alátámasztani.

A szabvány két tájékoztató mellékleteket tartalmaz. Az A melléklet tartalmazza a baktériumszuszpenzió elkészítését és annak tárolását, míg a B melléklet eljárást ad meg a zavaró hatású antibiotikumok további azonosítására.

Egyre több európai uniós ország fogyasztói igénylik az antibiotikum nélkül nevelt állatokból készült termékeket. Emiatt a jövőben szükség lesz az antibiotikumok felhasználásának csökkentésére és azok szakszerű, nyomon követhető felhasználására.

 

Szalay Anna

2022. július

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 610 Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek

CEN/TC 327 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!