Idősödő világ

A világ népessége gyorsuló ütemben idősödik – 2050-re megkétszereződhet a 65 év felettiek száma. Egyes kutatók szerint nemsokára akár 150 évet is élhet az ember. Az idősek számának növekedésével át kell alakítani a társadalom hozzáállását a 65 év feletti korosztályhoz. Meg kell találni annak módját, hogyan lehet hasznosítani az idősek tudását. Lehet, hogy sokuk már nem tud lépést tartani a gyorsan változó világgal és a technológiai fejlődéssel, azonban sok értékes tapasztalatuk van. A sztereotípiák megváltoztatása fontos a mindenkit egyenlően megillető jogok és a méltóság szempontjából is.

Az ISO/TC 314 műszaki bizottság célja ezekre a kihívásokra választ találni a szabványok segítségével. A főbb témák az egészségügy, a szociális biztonság és a hozzáférhetőség; az elkészült szabványok segítenek közös megoldást találni a felmerülő problémákra.

Az ISO 25550 segíti a szervezeteket a különböző életkorú munkaerőt alkalmazó munkahely kialakításában, fenntartásában és támogatásában. Lehetőséget ad az idősebbeknek, hogy külsős vagy belsős munkavállalókként tevékenyek legyenek.

Az ISO 25551 a gondozókkal foglalkozik. Több millió gondozásra szoruló ember él, akik egy részét fizetés nélkül, szeretetből gondoznak rokonai, barátai. Ezek a gondozók általában nők. Ugyanakkor a legtöbb esetben ezeknek a nőknek fizetett munkát is kell vállalniuk, mely számtalan kihívás elé állítja őket. Mivel az idősek létszáma egyre nő, és egyre több nő kényszerül állást vállalni, ez a probléma társadalmi szinten jelentkezik, melyet a munkahelyeknek is kezelniük kell pl. különféle támogató programokkal.

Fontos tudatosítani, hogy az egészséges öregedés nemcsak azt jelenti, hogy „nem vagyok beteg”, hanem a funkcionális képességek megőrzését is. Az ISO 25552 célja a demenciában szenvedőkkel együtt élők számára útmutatást adni, hogyan segíthetik a demens személyeket abban, hogy biztonságban és komfortosan érezzék magukat, használják képességeiket és részt vegyenek a közösség életében.

Az idősek támogatása mindannyiunk feladata – ha megadjuk nekik a támogatást, amelyre szükségük van, az visszatükröződik a gazdaságban, a munkavállalók viselkedésében és a generációs elfogadásban is. Ehhez minden érdekelt félnek, beleértve az államot, a köz- és magánszférát, a civil társadalmi szervezeteket, az akadémiai és kutatóintézeteket, együtt kell működnie. A párbeszéd alapvető célja a jelenlegi szemléletmód megváltoztatása, hosszú távú, mindenki számára gyümölcsöző együttműködés megteremtése, ahol kortól (és más egyéb egészségügyi vagy szociális nehézségtől) függetlenül mindenki megbecsülve érezheti magát és felszínre hozhatja a benne rejlő lehetőségeket, képességeket és tudást.

 

Forrás: https://www.iso.org/news/society-for-all-ages.html

 

 

Zajdon Anna

2022. július

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 314 Idősödő társadalmak

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!