EMC a targoncák területén

2022. június 1-jén megjelent az MSZ EN 12895:2015+A1:2020 Ipari targoncák. Elektromágneses összeférhetőség szabványmódosítás magyar nyelvű változata, melyben az új vagy módosított szövegrészek elejét és végét az  jelzések jelölik. A dokumentum kidolgozása európai pályázati forrásból valósult meg.

Az MSZ EN 12895:2015+A1:2020 lakossági, kereskedelmi, könnyűipari és ipari környezetben használt tetszőleges erőforrású targoncákra és azok villamos/elektronikus rendszereire vonatkozik. A szabvány meghatározza a külső elektromágneses terek elektromágneses zavarkibocsátásának és zavartűrésének követelményeit és határértékeit, valamint a targoncák és azok villamos/elektronikus rendszereinek vizsgálati eljárását és feltételeit.

Mivel a külső elektromágneses terek zavarhatják az ipari targoncák elektronikus eszközeit, ezért szükséges, hogy zavarszűrésük megfelelő legyen. Ebből következik, hogy az ipari targoncákon lévő villamos és elektronikus eszközök elektromágneses zavarkibocsátását is elfogadható határértékeken belül kell tartani.

A szabvány ennek vizsgálatára két módszert ad meg: egyrészt vizsgálhatjuk a teljes targoncát, másrészt vizsgálhatjuk az egyes villamos/elektronikus rendszereket is a targoncában való elrendezésüktől függően.

A szabvány nem vonatkozik a nem rakodó, alacsony emelésű portáltargoncákra, a magas emelésű rakodó portáltargoncákra, bármely kézi erővel működtetett targoncára, kivéve azokat, amelyek fel vannak szerelve villamos működtetésű emelőeszközökkel, továbbá a közúti használatra szánt, legfeljebb 30 km/h sebességű targoncákra, a vezető nélküli ipari targoncák helymeghatározó rendszereire, a targoncákon lévő rendszerek közötti kapcsolatra, a fedélzeti rádióberendezések zavarására és azokra a váltakozó áramú hálózathoz csatlakoztatott berendezésekre, amelyeket csak akkor használnak, amikor a targonca nem üzemel.

Kámán Gergely

2022. július

Kapcsolat

Kámán Gergely

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 316 Targoncák

CEN/TC 150 Ipari targoncák. Biztonság

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!