Az ötödik generációs vezetékes hálózatok (F5G) első specifikációja

Az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet (ETSI) ötödik generációs vezetékes hálózatokkal foglalkozó munkacsoportja (ISG F5G) kiadta az F5G hálózati architektúrára vonatkozó első specifikációját, az ETSI GS F5G 004-et. Ez az architektúra a lakossági és üzleti ügyfelek számára különböző szolgáltatásokat fog nyújtani egyetlen fizikai hálózaton keresztül, garantált szolgáltatási szintű megállapodásokkal.

Az új ETSI-előírás meghatározza az F5G végponttól végpontig tartó hálózati architektúráját és a hálózati csomópontokra vonatkozó követelményeket, beleértve az ügyfélhálózatot, a hozzáférési hálózatot és az aggregációs hálózatot. Az F5G architektúra figyelembe veszi az SDN/NFV-t a hálózat vezérlési rétegében és az autonóm hálózati elveket a hálózat irányítási rétegében. Olyan új hálózati funkciókat tár fel, mint többek között az optikai szállítóhálózat és a hozzáférési hálózat közötti zökkenőmentes kapcsolat, az E2E teljes körű szeletelés és az AI beágyazott funkciók.

Az F5G hálózat három fő funkciót kínál a vezetékes hálózatok bővítésére és javítására: eFBB (Enhanced Fixed Broadband), FFC (Full Fibre Connection) és GRE (Guaranteed Reliable Experience), melyek megvalósításához az F5G architektúra új tervezési elveket vezetett be.

Az F5G architektúra a nagy fokú rugalmasság és választási lehetőség révén egyensúlyt teremt a teljesítmény és a működési hatékonyság között. A hálózati szolgáltatásokat a hálózati jellemzőktől és a teljesítménykövetelményektől függően IP/Ethernet vagy OTN-szövet támogathatja, és lehetővé teszi az alsó vagy szolgáltatási síkok független módosítását az alkalmazások, szolgáltatások és felhasználók igényeinek megfelelően. Az EVPN egységes szolgáltatási sík technológiaként való használata leegyszerűsíti a szükséges protokollokat és kezelést. Ez a szolgáltatási sík könnyen programozható a piaci igényekhez való alkalmazkodás érdekében, és támogatja a különböző felhőorientált információs és kommunikációs technológiai architektúrákat.

„Ez a specifikáció alapvetésnek számít az F5G munkájában, mivel erre épülhetnek majd a jövőbeli fejlesztések. Az üvegszálas és üvegszálalapú optikai hálózatok társadalmunk kettős (zöld- és digitális) átállásának kulcsfontosságú műszaki eszközei, amelyek nagy sávszélességű, stabil, megbízható és jobb késleltetési idővel rendelkező, fenntartható és költséghatékony kommunikációt biztosítanak. A kettős síkot és az E2E teljes körű szeletelést tartalmazó innovatív kialakítás alapján az elérhetőség jelentősen javul az összes hálózati szegmensben” – mondta Luca Pesando, az ETSI ISG F5G elnöke.

 

Forrás: Az ETSI honlapja

 

Nagy Gábor

2022. július

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 834 Fénytávközlés

MSZT/MB 850 Multimédia és távközlés

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!