Algák és algából készült termékek szakkifejezései magyar nyelven

2022. július 1-jén jelent meg az MSZ EN 17399:2020 Algák és algából készült termékek. Szakkifejezések és meghatározásuk szabvány magyar nyelvű változata.

A dokumentum az algák és algából készült termékek funkcióihoz, termékeihez és tulajdonságaihoz kapcsolódó szakkifejezéseket határozza meg. A módszertan jobb összeállítása érdekében az algák organizmusok funkcionális csoportjának tekinthetők, amely mikroalgákból, makroalgákból, cianobaktériumokból és Labyrinthulomycetes fajokból áll.

A szabvány azzal a céllal készült, hogy lefedje az algákra és algaalapú termékekre vagy köztes termékeikre vonatkozó horizontális meghatározásokat.

Az élelmiszer-, takarmány- és a nem élelmiszer-, nem takarmánycélú felhasználással kapcsolatban előfordulhatnak további meghatározások egyéb termékspecifikus szabványokban.

Az algák és algaalapú termékek vagy köztes termékeik iránti érdeklődés jelentősen megnövekedett Európában, mivel értékes forrásai többek között, de nem kizárólagosan, a szénhidrátoknak, fehérjéknek, lipideknek és számos pigmentnek. Ezek az anyagok széles körben alkalmazhatók az élelmiszer- és takarmánycélú felhasználástól más ágazatokig, mint például a textilipar, kozmetikumok, biopolimerek, bioüzemanyagok és műtrágyák/biostimulánsok. Megállapították, hogy a szabványosításnak fontos szerepe van abban, hogy elősegítse az algák és algából készült termékek használatát.

Az Európai Bizottság (EB) felkérte az Európai Szabványügyi Bizottságot (CEN), hogy az algákra és algaalapú termékekre vagy köztes termékeikre vonatkozó, a 2009/28/EK irányelv 3. cikkének megvalósítását támogató európai szabványokat vagy európai szabványosítási dokumentumokat dolgozzanak ki.

Az M/547 mandátumként benyújtott felkérés támogatja az „Innováció a fenntartható növekedésért: az európai biogazdaság” közleményt.

A dokumentumok kidolgozása fejleszti az ellátási lánc megbízhatóságát, javítva ezzel az ipar és a fogyasztók algák, algaalapú termékek vagy köztes termékeik iránti bizalmát, továbbá elősegíti és támogatja az európai algaipar kereskedelmi bevezetését.

 

Szalay Anna

2022. július

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 603 Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

CEN/TC 454 Algák és algából készült termékek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!