A hőre lágyuló műanyagok hegesztett kötéseinek eltérései és minőségszintjei

Az MSZT/MB 412 Hegesztés és rokon eljárások nemzeti szabványosító műszaki bizottság és az MSZT/MB 711 Műanyagok nemzeti szabványosító műszaki bizottság a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés támogatásának köszönhetően kidolgozta az MSZ EN 14728:2019 Eltérések a hőre lágyuló műanyagok hegesztett kötéseiben. Osztályozás és az MSZ EN 16296:2021 Eltérések a hőre lágyuló műanyagok hegesztett kötéseiben. Minőségszintek magyar nyelvű változatát.

Az MSZ EN 14728:2019 meghatározza a hőre lágyuló műanyagok hegesztett kötéseinek gyártása során előforduló eltérések osztályozási rendszerét, és példákat ad az eltérésekre a következő hegesztési eljárásokra vonatkozóan:

–          fűtött szerszámos tompahegesztés;

–          fűtött szerszámos tokos hegesztés;

–          fűtőszálas tokos hegesztés;

–          forró gázos hegesztés;

–          extrúziós hegesztés;

–          oldószeres tokos hegesztés.

A szabvány az anyagok folytonossági hiányai vagy az alakeltérései által okozott eltéréseket veszi figyelembe, megnevezve azok típusát, alakját és elhelyezkedéseit. Ez az osztályozás felhasználható az eltérések lehetséges eredetének vagy okának meghatározásához.

Az MSZ EN 16296:2021 hivatkozási alap az alkalmazási szabályzatok és/vagy egyéb alkalmazási szabványok kidolgozásakor. Célja azoknak a jellemző eltéréseken alapuló minőségszinteknek a meghatározása, amelyek a normál gyártásban előfordulhatnak. Alkalmazható gyári hegesztett kötések készítésére vonatkozó minőségirányítási rendszer keretében. Három értékkészletet tartalmaz, amelyekből kiválasztható egy az adott alkalmazáshoz.

A szabvány szerinti minőségszintek alapvető referenciaadatokként használhatók, és nem kapcsolódnak kifejezetten egy adott alkalmazáshoz sem. Ezek a gyártás során hegesztett kötéstípusokra vonatkoznak, nem pedig magára a teljes termékre vagy alkatrészre. Ezért lehetséges, hogy ugyanannak a terméknek vagy alkatrésznek egyes hegesztett kötéseire különböző minőségszintek vonatkoznak.

A két szabvány által lefedett hegesztési eljárások és eltérések magyar elnevezései a nemzetközi jelölési rendszerrel együtt alkalmazva egyértelmű kommunikációt tesznek lehetővé a nemzetközi kapcsolatokban is. Alkalmazásukkal egyértelműen és egyszerűen meghatározhatók a hőre lágyuló műanyagok hegesztett kötéseinek minőségére vonatkozó előírások gyártás vagy minősítés esetén a következő szabványokkal együtt:

MSZ EN 13067:2020 Műanyaghegesztési személyzet. A hegesztők minősítővizsgája. Hőre lágyuló műanyagok hegesztett kötései;

MSZ EN 12573-1:2002 Helyhez kötött, nyomásmentes, hőre lágyuló, hegesztett, műanyag tartály. 1. rész: Általános elvek;

MSZ EN 12573-2:2002 Helyhez kötött, nyomásmentes, hőre lágyuló, hegesztett, műanyag tartály. 2. rész: Az álló, hengeres tartályok méretezése;

MSZ EN 12573-3:2002 Helyhez kötött, nyomásmentes, hőre lágyuló, hegesztett, műanyag tartály. 3. rész: A szögletes, szimpla falú tartályok konstrukciója és méretezése;

MSZ EN 12573-4:2002 Helyhez kötött, nyomásmentes, hőre lágyuló, hegesztett, műanyag tartály. 4. rész: A karimás kötések konstrukciója és méretezése.

 

Szabó József

2022. július