Városi információs modellezés

Az IEC Okosvárosok rendszerbizottsága és az ISO/IEC JTC 1/SC 41 Tárgyak internete és digitális iker bizottság 2021. június 22–23-án nemzetközi konferenciát rendezett Conversation between City Information Modelling and Urban Digital Twins: 2021 Virtual Forum címmel, melynek eredményét egy jelentésben tették közzé.

Az okosvárosok fejlesztése és megvalósítása számos különböző rendszert, adattípust és információhalmazt foglal magában. Ez a komplexitás, valamint a nagyszámú érdekelt fél és a városi rendszerek közötti dinamikus kölcsönhatás nagy kihívássá teszi a városok tervezését és irányítását. Az ágazatok közötti adatok és információk kombinálására szolgáló kézzelfogható működési modell nélkül a városok, városrészek és városnegyedek holisztikus, határokon átnyúló tervezése továbbra is korlátozott marad. Ezért új és hatékony eszközökre van szükség a jobb városi szolgáltatások nyújtásának lehetővé tételéhez, valamint a városi környezet élhetőbbé, befogadóbbá, biztonságosabbá, rugalmasabbá és fenntarthatóbbá tételéhez.

A városi információs modellezés (CIM) és a városi digitális ikrek (UDT) az okosvárosok két olyan újonnan megjelenő technológiája, amelyek célja, hogy ilyen eszközöket biztosítsanak. Mindkettő megoldást kínál az adatfeldolgozásra, a városi elemzésre, tervezésre, szimulációra és modellezésre. Összekapcsolják az összes érintett érdekeltet és szereplőt, hogy együttműködve valósítsák meg az okosváros vízióját: egy fenntartható, befogadó, egészséges és virágzó városét. Az okosvárosok számára nyílt szabványokon, valamint egy olyan többléptékű és többidőszakos adatbázison alapuló megoldást kínálnak, amely az okosvárosi jellemzők, rendszerek és folyamatok teljes skáláját bemutató adatforrások széles tárházát integrálja.

Ez a technológiai jelentés letölthető az IEC honlapjáról.

 

Nagy Gábor

2022. június