Termékszabvány fekvőhézag-vasalásra

2022. június 1-jén jelent meg az MSZ EN 845-3:2013+A1:2016 Falazatok kiegészítő elemeinek követelményei. 3. rész: Fekvőhézag-vasalás acélhálóval szabvány magyar nyelvű változata, melyet az MSZT/MB 108 Falazat nemzeti szabványosító műszaki bizottság dolgozott ki. A szabvány kidolgozása részben európai pályázati forrásból, részben MSZT-önköltségre valósult meg.

A vasalt falazat szakkifejezés olyan falazatot jelent, amelynek falazatába – a terhelési hatásoknak való ellenállás céljából – habarcsba vagy betonba ágyazott acélbetétet vagy acélhálót építettek be úgy, hogy minden anyag együtt dolgozik. A megerősítés lehet vízszintes (fekvőhézagban), függőleges (habarcstáskákban vagy függőleges üregekben), vagy akár mindkét irányú.

A fekvőhézagba beépített, előregyártott acélvasalat, azaz a fekvőhézag-vasalás, a falazatok szerkezeti teljesítményét javítja azáltal, hogy további ellenállást biztosít az oldalirányú terhelésekkel, például széllel szemben.

 

A szabvány követelményeket ad meg teherhordó és nem teherhordó alkalmazásra szánt fekvőhézag-vasalásra.

A szabvány nem vonatkozik azokra a termékekre:

  • amelyek egyedi rudak vagy gömbvasak;
  • amelyek nem meghatározott ausztenites rozsdamentes acélból, ausztenites ferrites rozsdamentes acélból, illetve szerves bevonattal ellátott vagy nem ellátott horganyzott acéllemezből vagy horganyzott acélhuzalból készültek.

A fekvőhézag-vasalások típusai:

  • hegesztett huzalháló;
  • szőtt huzalháló;
  • terpesztett fémháló.

A teherhordó alkalmazásra szánt fekvőhézag-vasalásokhoz csak hegesztett huzalhálókat lehet használni, a nem teherhordó alkalmazásra szánt fekvőhézag-vasalásokhoz a fenti három típus közül bármelyiket.

A szabvány megadja a termékek követelményeit és azok meghatározásait. Tartalmazza azokat a szükséges információkat, amelyeket a teherhordó, illetve a nem teherhordó alkalmazás esetén meg kell adni a fekvőhézag-vasalásokhoz. A szabvány utolsó fejezete a teljesítmény állandóságának értékelését és ellenőrzését (AVCP) írja le.

Az A melléklet az üzemi gyártásellenőrzés gyakoriságára vonatkozó útmutató, a ZA melléklet pedig a szabványnak azokat a szakaszait adja meg, amelyek az EU építési termékekről szóló rendeletének rendelkezéseit támasztják alá.

 

Szendy Csabáné

2022. június