Termékek és épületszerkezetek tűzkitéti vizsgálatai

Az MSZT 2022 júniusában két, tűzkitéti vizsgálatokkal kapcsolatos szabvány magyar nyelvű változatát jelentette meg európai pályázati forrásból.

MSZ EN ISO 1716 Termékek tűzzel szembeni viselkedési vizsgálatai. A bruttó égéshő (fűtőérték) meghatározása

A szabvány egy módszert ír le a termékek bruttó égéshőjének meghatározására állandó térfogatú bombakaloriméterben. A módszert szilárd termékekre való alkalmazásra szánták.

A vizsgálatban az előírt tömegű vizsgálati próbatestet szabványos körülmények között elégetik egy állandó térfogatú, oxigénatmoszférájú, minősített benzoesav elégetésével kalibrált bombakaloriméterben. Az ilyen körülmények között meghatározott égéshőt ki lehet számítani a megfigyelt hőmérséklet-emelkedés alapján, számításba véve a hőveszteséget és a víz látens párolgáshőjét. Ez egy lehetséges vizsgálati módszer egy termékre jellemző égéshő abszolút értékének meghatározására, de nem veszi figyelembe a termék bármilyen egyéb benne rejlő variációs képességét.

A mellékletek megadják a nettó égéshő kiszámításának módszerét, a vizsgálati módszer precizitására vonatkozó információkat, a korrekciós tényező kiszámításának módszerét, valamint példát adnak egy nem homogén termék bruttó égéshőjének kiszámítására.

 

MSZ EN 1365-1 Teherhordó elemek tűzállósági vizsgálata. 1. rész: Falak

A vizsgálat célja annak mérése, hogy a teherhordó fal reprezentatív mintája képes-e ellenállni a tűz egyik oldalról a másik oldalra való átterjedésének és megtartja-e a teherhordó képességét. Külső és belső falakra egyaránt alkalmazható. A külső falak tűzállóságát belső vagy külső kitéti körülmények között lehet meghatározni.

A teherhordó falak tűzállósági teljesítményét általában olyan áttörések/szerkezeti nyílások nélkül értékelik, mint például ajtók, üvegezések vagy tűzállósági teljesítménnyel rendelkező csatornák. Ha a kialakítás bizonyíthatóan olyan, hogy az áttörés/szerkezeti nyílás nem vesz részt a teherhordásban, akkor azt nem szükséges terhelt körülmények között vizsgálni. Ha az áttörések/szerkezeti nyílások részt vesznek a teherhordásban, akkor ezek hatásait külön kell megállapítani.

Ez a vizsgálati módszer nem alkalmazható nem elválasztó teherhordó falak esetén, amelyek – rövid szélességben – az MSZ EN 1365-4 szerint, oszlopként vizsgálhatók. A szabványt az MSZ EN 1363-1-gyel összhangban kell alkalmazni.

A Magyar Szabványügyi Testület kiemelt figyelmet fordít a tűzvédelem témakörére. Az MSZT/MB 110 Építmények tűzvédelme és tűzállósági vizsgálatok műszaki bizottság által kidolgozott alábbi, tűzzel szembeni viselkedési vizsgálatokhoz vagy a tűzállósági vizsgálatok kiterjesztett alkalmazásához kapcsolódó szabványok jelennek meg várhatóan 2022. július 1-jén:

MSZ EN ISO 11925-2:2020 Tűzzel szembeni viselkedési vizsgálatok. Építési termékek gyúlékonysága közvetlen lánghatásra. 2. rész: Vizsgálat „egyetlen láng” gyújtóforrással (ISO 11925-2:2020);

MSZ EN 15254-3:2019 Tűzállósági vizsgálatok eredményeinek kiterjesztett alkalmazása. Nem teherhordó falak. 3. rész: Könnyű válaszfalak;

MSZ EN 15254-7:2018 Tűzállósági vizsgálatok eredményeinek kiterjesztett alkalmazása. Nem teherhordó mennyezetek. 7. rész: Fém szendvicspanelek.

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2022. június

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 110 Építmények tűzvédelme és tűzállósági vizsgálatok

ISO/TC 92 Tűzvédelem

CEN/TC 127 Építmények tűzvédelme

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!