Megjelent az MSZ ISO 10017 szabvány magyar nyelvű változata

2022 júniusában megjelent az MSZ ISO 10017:2022 Minőségirányítás. Útmutató az ISO 9001:2015-höz alkalmazható statisztikai technikákhoz szabvány magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását a Magyar Szabványügyi Testület önerőből finanszírozta.

A dokumentum irányelveket ad meg az ISO 9001 (MSZ EN ISO 9001:2015) szerinti minőségirányítási rendszer kialakítása, bevezetése, fenntartása és fejlesztése során alkalmazott statisztikai technikák kiválasztásához.

A változékonyság gyakorlatilag minden folyamat és tevékenység viselkedésének és eredményének velejárója, még a látszólagos stabilitás körülményei között is. Az ilyen változékonyság a teljes életciklus során megfigyelhető a folyamatok számszerűsíthető jellemzőiben, valamint a belőlük származó termékekben és szolgáltatásokban.

A statisztikai technikák elősegíthetik a változékonyság mérését, leírását, elemzését, értelmezését és modellezését. Az adatok statisztikai elemzésével jobban megérthetjük a változékonyság jellegét, mértékét és okait. Segíthet megoldani, sőt megelőzni a problémákat, és mérsékelni a kockázatokat, amelyek az ilyen változékonyságból származhatnak.

A dokumentum célja, hogy segítséget nyújtson a szervezetnek az ISO 9001:2015-ben meghatározott minőségirányítási rendszer elemeinek megfelelő statisztikai technikák azonosításában. Az ilyen technikák alkalmazása jelentős előnyökkel járhat a minőség, a termelékenység és a költségek szempontjából.

A szabvány elsősorban a minőségirányítási rendszerre fókuszál, de más irányítási rendszerek és támogató szabványok, pl. a környezetközpontú irányítási rendszer, valamint a munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerének támogatására is alkalmazható.

Néhány, széles körben alkalmazott statisztikai technika vagy technikacsoport, amelyek alkalmazása hasznosnak bizonyult az ISO 9001 szerinti minőségirányítás működtetése során:

  • leíró statisztikák;
  • kísérlettervezés (DOE);
  • hipotézisvizsgálat;
  • mérőrendszer-elemzés (MSA);
  • folyamatképesség-elemzés;
  • mintavétel;
  • szimuláció;
  • statisztikai folyamatszabályozás (SPC);

melyek részletes leírása a szabvány 7. fejezetében található, minden esetben külön kitérve az adott technika alkalmazásának előnyeire, a javasolt korlátozásokra, illetve figyelmeztetésekre, valamint az alkalmazási példákra.

 

Antal Andrea Zsuzsa

2022. június

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 176 Minőségirányítás és minőségbiztosítás

MSZT/MCS 901 Minőségirányítás és minőségbiztosítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!