Az első okosszerződésekre vonatkozó előírások

Az Európai Távközlési Szabványosítási Intézet (ETSI) az év elején tette közzé a GS PDL 011-et, az első olyan specifikációt, mely az engedélyezett elosztott főkönyvek (PDL) megvalósításával foglalkozik. Ez a dokumentum segít a tranzakciók nyilvántartásának decentralizált megközelítéséből fakadó számos működési és biztonsági előny megvalósításában, miközben az olcsóbban kivitelezhetővé és skálázhatóbbá válik.

Az ISG PDL munkacsoport azzal a céllal alakult, hogy létrehozzon egy olyan nyílt ökoszisztémát, amelyre megbízható és teljes mértékben kompatibilis PDL-megoldások építhetők. A munkacsoportban mobilszolgáltatók, félvezetőgyártók, távközlési berendezések beszállítói, mezőgazdasági gyártók, autóipari cégek, valamint számos nagy tekintélyű kutatóintézet vesz részt.

A GS PDL 011 olyan funkcionális keretet biztosít, amelyet az okosszerződésekkel kapcsolatos tevékenységek során be kell tartani, anélkül, hogy a visszautasítás veszélyt jelentene. Ezáltal megelőzhetővé válik a csalás lehetősége. Minden szerződésmódosítás nyomon követhető lesz – megmutatva, hogy hol, mikor és ki végezte azokat.

E specifikáció révén lehetővé válik a megbízható és dinamikus szerződések bevezetése, valamint a különböző tartományok meghatározásának lehetősége. Ez azt jelenti, hogy a felek csak a szerződés számukra releváns aspektusaihoz férhetnek hozzá (nem az összes információhoz). A többi információ gyakorlatilag el lesz kerítve, így azok el lesznek zárva azok elől, akikre nem vonatkoznak. Ez biztosítja azt is, hogy a láncokon kívüliek (például IoT-csomópontok) szinkronizálása is megoldott legyen, amikor újra csatlakoznak a hálózathoz.

A PDL segítségével létrehozható okosszerződések a legkülönbözőbb felhasználási esetekben lesznek alkalmazhatók. A munkáltatók, az egészségügyi hatóságok, az ingatlanügynökök, a jogászok, a földhivatalok, a környezetvédelmi ügynökségek, a gyártók, a forgalmazó cégek és a kormányzati szervek, valamint a lakosság számára is előnyösek lesznek.

Dr. Diego Lopez, az ETSI ISG PDL elnöke kifejtette: „Széles körben elismert tény, hogy a blokkláncalapú elosztott főkönyvek, amelyeket az emberek a kriptovalutákhoz társítanak, az okosszerződésekkel összefüggésben egyértelmű hátrányokkal járnak. Nagy feldolgozási többletköltségeket igényelnek, ezért nagyon drága a működtetésük.”

„A PDL biztosítja a skálázhatóságot és a költséghatékonyságot, amely szükséges az okosszerződések széles körű elterjedéséhez a különböző iparágakban, ugyanakkor sikeresen fenntartja az alapvető megváltoztathatatlansági tulajdonságokat” - folytatja. „Az ETSI-nél jelenleg folyó úttörő munka révén képesek leszünk demonstrálni a PDL életképességét erre a célra.”

 

Forrás: Az ETSI honlapja

 

Nagy Gábor

2022. június

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!