Új korszak a munkahelyi mentális egészségvédelemben

A COVID–19-járvány az egész világot felkavaró zűrzavart okozott, ugyanakkor segített ráirányítani a figyelmet a mentális egészség fontosságára a munkahelyeken. A munkahelyi mentális problémák megoldása felé vezető út kezdeti lépéseként elkezdtek új irányelveket és szabványokat kidolgozni, hogy segítsék a munkáltatókat a dolgozók testi és lelki biztonságához szükséges környezet megteremtésében. Mind az irányelvek, mind a szabványok kidolgozása során független tényezőnek számították azt, hogy a munkát a helyszínen vagy online, otthon végzik.

Az ISO 45003 Occupational health and safety management. Psychological health and safety at work. Guidelines for managing psychosocial risks (A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Pszichológiai/lelki egészség és biztonság a munkahelyen. Útmutató a pszichoszociális kockázatok kezelésére) az ISO munkahelyi egészségvédelemmel és biztonsággal (OH&S) foglalkozó szabványsorozatának legújabb része. Gyakorlati útmutatást nyújt a munkahelyi pszichológiai egészség kezeléséhez oly módon, hogy keretrendszert ad a pszichoszociális veszélyek meghatározásához.

A pszichoszociális veszélyek olyan tényezők, amelyek növelik a munkahelyi stressz kockázatát, és pszichés vagy fizikai károsodáshoz vezethetnek. A munkavállalókra ható stressz negatív következményei közé tartozhatnak a rossz egészségi állapot és a kapcsolódó állapotok (pl. szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervi betegségek, cukorbetegség, szorongás, depresszió, alvászavarok), valamint az ehhez kapcsolódó rossz egészségi magatartások (pl. szerhasználat, egészségtelen táplálkozás). Ez az egyén megbetegedése mellett csökkenti a munkával való elégedettséget, az elkötelezettséget és a termelékenységet.

A pszichoszociális kockázatok további hatása a munkahelyi hiányzás, a fluktuáció, a termék- vagy szolgáltatásminőség csökkenése, a munkahelyi vizsgálatok és peres eljárások, valamint a szervezet jó hírnevének károsodása miatti megnövekedett költségek.

Az ISO 45003 felsorolja a munkaszervezésből, a társadalmi tényezőkből, a környezetből, a berendezésekből és a veszélyes feladatokból adódó pszichoszociális veszélyeket, és egy sor olyan ellenőrzési intézkedést határoz meg, amelyekkel ezek a veszélyek kiküszöbölhetők vagy a kapcsolódó kockázatok minimalizálhatók. Útmutatást ad a dolgozók mentális egészségének nyomon követéséhez, és a biztonságos, nyugodt munkavégzés megtervezéséhez, melyet a szabvány a dolgozók bevonásával javasol megtenni.

Az MSZT tervezi a dokumentum magyar szabványként való bevezetését. A magyar nyelvű kiadás támogatásához várjuk azon szervezetek jelentkezését, akik szívesen részt vennének a szabvány kidolgozásának folyamatában és anyagi támogatásában.

További információkért kérjük, keresse Antal Andreát az a.antal@mszt.hu e-mail-címen.

Forrás: https://www.iso.org/contents/news/2022/04/mental-health-at-work.html

 

Antal Andrea Zsuzsa

2022. május

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 283 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítása

MSZT/MCS 209 Munkavédelem

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!