Új EMC-szabványok magyar nyelven

2022. május 1-jén két EMC-szabvány magyar nyelvű változata jelent meg, melyek elkészítéséhez a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. járult hozzá.

Az MSZ EN IEC 61000-4-3:2021 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 4-3. rész: Vizsgálati és mérési módszerek. Sugárzott, rádiófrekvenciás, elektromágneses térrel szembeni zavartűrési vizsgálat (IEC 61000-4-3:2020) a villamos és elektronikus berendezések sugárzott elektromágneses energiával szembeni zavartűrésére vonatkozik. Megadja a vizsgálati szinteket és az előírt vizsgálati módszereket. A dokumentum célja egy olyan egységes eljárás megteremtése, amelynek segítségével értékelhető a rádiófrekvenciás elektromágneses terek hatásainak kitett villamos és elektronikus berendezések zavartűrése. Az MSZ EN 61000 szabványsorozat e részében megadott vizsgálati módszer a berendezés vagy rendszer, a vizsgált berendezés nem közvetlen környezetében elhelyezkedő rádiófrekvenciás forrásokból származó, rádiófrekvenciás elektromágneses terekkel szembeni zavartűrésének felmérésére szolgáló következetes eljárást írja le.

Az MSZ EN 61000-4-17:2022 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 4-17. rész: Vizsgálati és mérési módszerek. A bemeneti kapu egyenáramú táplálásának hullámosságával szembeni zavartűrési vizsgálat (IEC 61000-4-17:1999 + AMD1:2001 + AMD2:2008) a villamos és elektronikus berendezések bemeneti kapuját tápláló egyenáram hullámosságával szembeni zavartűrési vizsgálatokat adja meg. A szabvány a külső egyenirányító rendszerek vagy töltés alatt álló akkumulátorok által táplált berendezések kisfeszültségű egyenáramú tápkapuira alkalmazható. Célja egy olyan egységes és reprodukálható eljárás megteremtése, amelynek segítségével laboratóriumi körülmények között vizsgálhatók a villamos és elektronikus berendezések, miközben egyenirányító rendszerek és/vagy segédüzemi akkumulátortöltők által létrehozott, az egyenáramú tápfeszültségen megjelenő hullámosságnak vannak kitéve.

A dokumentum meghatározza:

  • a vizsgálófeszültség hullámalakját;
  • a vizsgálati szintek tartományát;
  • a vizsgálógenerátort;
  • a vizsgálati elrendezést;
  • a vizsgálati eljárást.

A szabványban megadott vizsgálat nem vonatkozik kapcsolóüzemű áramátalakítókat tartalmazó akkumulátortöltő rendszerekhez csatlakozó berendezésekre.

 

Nagy Gábor

2022. május

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

IEC/TC 77 Elektromágneses összeférhetőség

CLC/TC 210 Elektromágneses összeférhetőség (EMC)

MSZT/MB 847 Elektromágneses összeférhetőség (EMC)

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!