Termésnövelő anyagokkal kapcsolatos CEN-dokumentumok jelentek meg

Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/1009 rendelete az uniós termésnövelő anyagok forgalmazására vonatkozó szabályokról (FPR – Fertilising Products Regulation) 2022 júliusában lép érvénybe, visszavonva a 2003/2003/EK rendeletet. Az új szabályzat új követelményeket állít fel a minőséget, a biztonságot, az anyagok címkézését illetően, valamint kiterjeszti az alkalmazási területet az organikus termésnövelő anyagokra, szerves ásványi trágyákra, táptalajokra, biostimulátorokra és egyéb termékekre. A rendelet harmonizálja a szerves hulladékokból és melléktermékeikből származó anyagokra/termékekre vonatkozó európai uniós szabályokat, és előírásokat ad meg a másodlagos nyersanyag tápanyag-visszanyerését illetően.

A CEN 3 műszaki bizottsága, illetve annak 15 munkacsoportja ezt segítve dolgozott ki mintegy 82 új európai műszaki specifikációt  (TS-t), melyek az EU termésnövelő anyagokkal kapcsolatos körforgásos gazdasági célkitűzéseit támogatják. 2022 júliusa után a gyártóknak igazolniuk kell termékeik e rendeletnek való megfelelőségét, hogy használhassák a CE-jelölést.

2019/1009 rendelet (44): „Amennyiben egy megfelelőségértékelő szervezet igazolja a harmonizált szabványokban rögzített kritériumok teljesítését, akkor azt kell vélelmezni, hogy megfelel e rendelet vonatkozó követelményeinek.”

A szabványok és TS-ek kidolgozásának előzményeként 2020 februárjában az EU felkérte a CEN-t, hogy támogassa az FPR-t. A szabványosítási kérelem alapján az új szabványok és műszaki specifikációk olyan módszereket adnak meg, amelyek megfelelők a gyártók számára termékeik igazolására, hogy megfeleljenek a rendelet előírásainak. A szabványosítási kérelem kétszintű – a műszaki specifikáció a vizsgálati módszereket adja meg, míg az azt folytató EN-szabvány a módszerek validálását laboratóriumközi vizsgálatok során.

Ezek a dokumentumok biztosítják az európai egységes piac harmonizációját, engedélyezik a CE-jelölés használatát, és kulcsszerepet fognak játszani az organikus és a biohulladék-alapú termésnövelő anyagok használatának támogatásában. Biztonságra és környezetvédelmi kritériumokra vonatkozó módszereket adnak meg, mint például patogéndetektálás és szennyezőanyag-meghatározás.

 

A CEN/TS (műszaki specifikáció) szabvány jellegű dokumentumok magyar nemzeti szabványként való bevezetésének támogatásához várjuk minden olyan szervezet jelentkezését, amely támogatná a TS-ek bevezetését és/vagy magyar nyelvű változatuk kidolgozását.

További információkért, kérjük, keresse Csík Gabriellát a g.csik@mszt.hu e-mail-címen.

Forrás

 

Csík Gabriella

Zajdon Anna

2022. május

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 709 Műtrágyák és talajjavítók

CEN/TC 223 Műtrágyák és talajjavítók

CEN/TC 260 Műtrágyák és meszezőanyagok

CEN/TC 455 Növényi biostimulátorok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!