Kiberbiztonsági szabványosítási konferencia 2022

Az európai szabványügyi szervezetek (CEN, CENELEC, ETSI) az ENISA-val (Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség) közösen 2022. március 15-én megtartották éves konferenciájukat, melynek fő témája az „Európai szabványosítás az EU kiberbiztonsági jogszabályainak támogatására” volt.

A rendezvényen bemutatták a kiberbiztonsági szabványosítás aktuális fejleményeit, emellett elősegítette a párbeszédet a politikai döntéshozók, az ipar, a kutatás, a fogyasztói szövetségek, a szabványosítási és tanúsítási szervezetek között, beleértve mindazokat, akik részt vesznek az európai IKT-tanúsítási keretrendszer fejlesztésében.

A konferencia négy panel köré szerveződött, ahol a folyamatban lévő szabványosítási munkák és a jövőbeli követelmények kerültek megvitatásra. A panelbeszélgetés résztvevői kifejtették véleményüket arról, hogy miként lehet támogatni a hálózat- és információbiztonságról szóló irányelv, a digitális személyazonossági tárcákra vonatkozó európai digitális személyazonossági (EUid) rendelet, a mesterséges intelligenciáról szóló törvény és az adatvédelmi jogszabályi keret felülvizsgálatát.

A záró panelbeszélgetés az összes érdekelt fél közötti szorosabb együttműködés szükségességéről szólt, és felvázolta a szabványok stratégiai jelentőségét.

Az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynöksége a szabványosítási konferencia alkalmával két új jelentést adott ki a kiberbiztonsági politikát támogató szabványosításról. Az első a kockázatkezeléssel kapcsolatos meglévő szabványok áttekintése, amely leírja a szabványok követelményeinek teljesítéséhez használt módszereket és eszközöket. A második jelentés az 5G kiberbiztonságára összpontosít, és elemzi az 5G-ökoszisztémában a műszaki és szervezeti kockázatok mérsékléséhez hozzájáruló szabványokat. Mindkét jelentés azonosítja a szabványosítási hiányosságokat, és az érdekelt felek igényei alapján ajánlásokat tesz a szabványok lefedettségének növelésére ezeken a területeken.

Forrás: https://www.cencenelec.eu/news-and-events/news/2022/press-release/2022-03-16-cybersecurity-event/

 

Nagy Gábor

2022. május

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/IEC JTC 1/SC 27 Információbiztonság, kiberbiztonság és a magánélet védelme

CEN/CLC/JTC 13 Kiberbiztonság és adatvédelem

MSZT/MB 819 Informatika

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!