Hegesztési helyzetek

A Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés támogatásának köszönhetően 2022. május 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 6947:2020 Hegesztés és rokon eljárások. Hegesztési helyzetek (ISO 6947:2019) szabvány magyar nyelvű változata. A hegesztési helyzet a hegesztett termékek minőségét befolyásoló lényeges paraméter, ezért fontos a szabvány szerinti egységes értelmezése, megnevezése és jelölése a hegesztők minősítése során vagy a hegesztési folyamat-előírásokban.

E célból tartalmaznak az MSZ EN ISO 6947-re vonatkozó hivatkozást a hegesztési munkarend-előírások és a hegesztők minősítésére vonatkozó szabványok, mint például a következők:

MSZ EN ISO 15614-1 Fémek hegesztési utasítása és hegesztéstechnológiájának minősítése. A hegesztéstechnológia vizsgálata. 1. rész: Acélok ív- és lánghegesztése, valamint nikkel és ötvözetei ívhegesztése

MSZ EN ISO 15609-1 Fémek hegesztési munkarendjének előírása és minősítése. Hegesztési munkarendi előírás. 1. rész: Ívhegesztés

MSZ EN ISO 9606-1 Hegesztők minősítése. Ömlesztőhegesztés. 1. rész: Acélok

Az MSZ EN ISO 6947:2020 ábrák segítségével határozza meg a tompa- és sarokvarratok hegesztési helyzeteit és jelölésüket minden termékformára, valamint a minősítés és a gyártás esetére is. A hegesztési helyzetek nem függenek a kötés (pl. tompa- vagy sarokkötés) vagy a félkész termék geometriai elrendezésétől, a varratok minden típusára és minden irányára vonatkoznak. A hegesztési irány (pl. felfelé vagy lefelé) is hozzájárulhat a hegesztési helyzetek meghatározásához. A fő hegesztési helyzetek olyan jelöléseket kaptak, amelyek könnyen alkalmazhatók a megjelölés céljára.

Az előző kiadáshoz képest változás a fő hegesztési helyzetektől eltérő, különleges vizsgálati helyzet fogalmának bevezetése, valamint a meghatározott, fő hegesztési helyzeteket szemléltető 1. és 2. ábra korszerűsítése. A magyar nyelvű kiadás további változást is tartalmaz, mivel az MSZT/MB 412 Hegesztés és rokon eljárások műszaki bizottság a hegesztési helyzetek magyar nyelvű megnevezéseinek felülvizsgálata során a következő változtatásról döntött:

 

MSZ EN ISO 6947:2000

MSZ EN ISO 6947:2020

PA

Vízszintes helyzet

Fekvő helyzet

Az MSZ EN ISO 6947 tartalmazza az egyes hegesztési helyzetek szögeltérésének és elfordulásának tűréstartományait, azonban a minősítési helyzetek és a gyártás hegesztési helyzetei közötti kapcsolat máshol, pl. az MSZ EN ISO 9606 vagy az MSZ EN ISO 15614 szabványsorozat megfelelő részében van meghatározva. A szabvány tartalmazza a hegesztési helyzetek MSZ EN ISO 6947 szerinti és az Egyesült Államokban használt jelölési rendszerének összehasonlítását is.

 

Szabó József

2022. május

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/TC 121 Hegesztés és rokon eljárások

ISO/TC 44 Hegesztés és rokon eljárások

MSZT/MB 412 Hegesztés és rokon eljárások

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!