Előregyártott beton falelemek követelményei

Az MSZT 2022 májusában jelentette meg az MSZ EN 14992:2007+A1:2013 Előregyártott betontermékek. Falelemek szabvány magyar nyelvű változatát, amelynek elkészítéséhez a Magyar Betonelemgyártó Szövetség járult hozzá. A harmonizált szabvány megadja az előregyártott beton falelemek gyártására és forgalomba hozatalára vonatkozó követelményeket.

Az MSZ EN 14992 a tervezési szempontok tekintetében az Eurocode-szabványokon alapul, és az általános szempontok tekintetében az MSZ EN 13369 Előregyártott betontermékekre vonatkozó általános szabályok szabványra hivatkozik. Az egyes szerkezeti előregyártott betontermékek összeállításával az MSZ EN 13670 Betonszerkezetek kivitelezése szabvány foglalkozik.

A szabvány a ZA mellékletében meghatározza a CE-jelölés alkalmazási módszereit azokra a termékekre, amelyeket a vonatkozó (Eurocode) MSZ EN 1992-1-1 és MSZ EN 1992-1-2 szerint terveztek, valamint arra az esetre, amikor – az Eurocode EN-szabványok rendeltetési helyre vonatkozó alapértelmezett alkalmazhatósági feltételeinek hiányában – a mechanikai szilárdságra vonatkozóan az Eurocode EN-szabványoktól eltérő tervezési előírásokat alkalmaznak.

A szabványban megadott megfelelőségértékelés a forgalomba kerülő kész előregyártott falelemekre vonatkozik és kiterjed a gyártóüzemben végzett valamennyi gyártási folyamatra.

Az MSZ EN 14992 a szokványos (normál) testsűrűségű vagy könnyűbetonból készült, tömör szerkezetű, előregyártott falakra vonatkozik. Szálerősítésű (acél, polimer vagy európai szabványok által lefedett egyéb anyagú szálakkal erősített) beton alkalmazása is megengedett. Ezek a falelemek rendelkezhetnek vagy nem rendelkezhetnek külsőfal-funkciókkal, burkolati funkcióval, illetve e funkciók kombinációjával.

A külsőfal-funkció lehet hőszigetelés, hangszigetelés, nedvességszabályozás vagy ezek kombinációja. A falelemek lehetnek egyszerű (vasalatlan), vasbeton vagy feszített vasbeton elemek, lehetnek teherhordók vagy nem teherhordók. Idetartoznak a tömör falak, a kéregfalak (kompozit falak), a szendvicsfalak, a könnyített falak és a burkolatok. A falelem pillérként vagy gerendaként is funkcionálhat.

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2022. május

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/TC 229 Előregyártott betontermékek

MSZT/MB 107 Beton és előregyártott betontermékek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!