Az európai szabványosítás hozzájárulása a fenntartható fejlődéshez

Az európai szabványosítás rendszere fontos eleme a fenntartható fejlődés megvalósításának. Ezt igazolja az az új online felület is, amely az ENSZ fenntartható fejlődési céljait köti össze olyan konkrét szabványokkal, amelyek elősegítik e célok megvalósítását. Az ENSZ 17 célkitűzéséhez az eszköz 4783 konkrét szabványt rendel hozzá, ebből is látható a szabványosítás hatása a fenntartható feljődés sikerességére.

Az ENSZ 2015. szeptemberi közgyűlésén a világ országai elfogadták a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrendet és az ahhoz tartozó 17 fenntartható fejlődési célt (SDG-k). Az SDG-k az EU legfőbb tárgyalási sikerei közé tartoznak, EU-politikai szinten is jelentős erőforrásokat mozgatnak meg a megvalósítás érdekében. A célok között találhatunk olyan általános törekvéseket, melyek az életminőség javítását, az éhezés, a szegénység és az egyenlőtlenség felszámolását, a környezet védelmét, a megfelelő munkafeltételeket, valamint a felelős fogyasztást támogatják.

A szabványok fontos szerepet kapnak a megvalósításban, ezeken keresztül válhatnak a törekvések konkrétumokká. Lehetővé teszik a legjobb gyakorlatok és az innováció megosztását, egyértelmű és elérhető módon írják le a követendő megoldásokat. A CEN és a CENELEC közösen megfogalmazott hosszú távú stratégiájában is nagy szerepet kaptak az SDG-k, kiemelten a digitális és a zöld átalakulás törekvései támogatják ezek 3 pillérét: a társadalmi, a gazdasági és a környezeti területet.

A most közzétett eszközzel, a szűrés funkcióval gyorsan ki lehet keresni, hogy az egyes célok érdekében milyen szabványokat dolgoztak ki az európai szabványosító testületek. A lista egyrészt a célok és a szabványok népszerűsítésének érdekében jött létre, másrészt támogatja és a fontos területeken prioritásként bővítheti a jövőbeli szabványok kidolgozását is.

A célok támogatásáról, továbbá a hozzárendelt szabványokról bővebben olvashatnak az alábbi címen:

https://www.cencenelec.eu/european-standardization/sustainable-development-goals-sdgs/

 

Krantz Domokos

2022. május

Kapcsolat

Krantz Domokos​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!