ISO 14097:2021 – Új ISO-szabvány az éghajlatváltozással kapcsolatos beruházási és finanszírozási tevékenységek értékelésére

Az elmúlt 30 évben egyre nőtt a fogyasztók érdeklődése a környezetbarát termékek iránt és a vállalatok egyre ügyesebben használják a zöld nyilatkozatokat „fügefalevélként”, mely elfedi a valós környezeti hatásaikat. 

A „zöldmosás” kifejezés az 1980-as években vált ismertté, amikor a szállodák elkezdték arra ösztönözni a vendégeket, hogy használják újra a törölközőiket, és ezzel „mentsék meg a bolygót”, miközben valójában csak a szálloda mosodai számláján spóroltak. A törölközők továbbá elterelték a figyelmet a szálloda káros környezeti hatásairól is.

Napjainkban újabb, hasonló jelenség kezd elterjedni, mely a „zöldmosás” után „hatásmosásnak” nevezhető el. A „hatásmosás” az a folyamat, amikor piacszerzés céljából egy cég, egy bank vagy egy befektetésialap-kezelő azt állítja, hogy pozitív hatással van a környezetre, miközben erre nincsenek konkrét bizonyítékai, állításait nem tudja egzakt módon alátámasztani.

Ennek okán a szakemberek szerint egyértelműen szükség van technikai útmutatásra és szabványosított keretrendszerre, amely leírja, hogy a pénzügyi intézmények, bankok, befektetők és vagyonkezelők hogyan tudják felmérni az éghajlati kockázatokat, majd hitelesen alátámasztva nyilvánosságra hozni azokat.

A megbízott szakértők ezért dolgozták ki az ISO 14097-et [ISO 14097:2021 Greenhouse gas management and related activities. Framework including principles and requirements for assessing and reporting investments and financing activities related to climate change (Üvegházhatású-gázgazdálkodás és kapcsolódó tevékenységek. Az éghajlatváltozással kapcsolatos beruházási és finanszírozási tevékenységek értékelésére és jelentéstételére vonatkozó alapelvek és követelmények keretrendszere)].

A dokumentum kifejezetten a finanszírozókra, azaz a befektetőkre és a hitelezőkre vonatkozik. Általános keretet határoz meg az éghajlatváltozással és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállással kapcsolatos beruházások és finanszírozási tevékenységek értékelésére, mérésére, nyomon követésére és jelentéstételére. A befektetői és hitelezői döntések értékelésének alátámasztására útmutatót nyújt a következők szerint:

  • a befektetést befogadók alacsony szén-dioxid-kibocsátású átállási és alkalmazkodási pályáinak meghatározása és kijelölése;
  • az alacsony szén-dioxid-kibocsátású átállási útvonalakra vonatkozó célkitűzések és mérőszámok meghatározása, valamint az előrehaladás nyomon követése;
  • az ok-okozati összefüggések, illetve az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépés és az elért eredmények közötti összefüggések dokumentálása.

Az MSZT tervezi a dokumentum magyar szabványként való bevezetését. A magyar nyelvű kiadás támogatásához várjuk azon szervezetek jelentkezését, akik szívesen részt vennének a szabvány kidolgozásának folyamatában és anyagi támogatásában.

További információkért kérjük, keresse Antal Andreát az a.antal@mszt.hu e-mail-címen.

A szabványok és szabvány jellegű dokumentumok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

 

Antal Andrea Zsuzsa

2022. április

 

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2752.html

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 207/SC 7 Üvegházhatású gázgazdálkodás és kapcsolódó tevékenységek

MSZT/MCS 725 Környezetirányítási rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!