Mindig van új a nap alatt

2022 márciusában megjelent az ISO 9488:2022 Solar energy. Vocabulary (Napenergia. Szakszótár), mely magyar nemzeti szabványként legkésőbb 2023 első negyedévében kerülhet bevezetésre.

Magyarország energiatermelésében egyre jelentősebb a napenergia felhasználása. Ezért is fontos, hogy e terület szakmai képviselői „egységesen” és „érthetően” tudjanak gondolkodni és kommunikálni a napenergiával kapcsolatban. A szabvány célja a napenergia szakterületéhez kapcsolódó alapfogalmak tisztázása és meghatározása. Elődjéhez képest bővítették és frissítették a szakkifejezéseket és azok meghatározásait, figyelembe véve az elmúlt 22 év kapcsolódó új szabványainak tartalmát és az azóta elért technológiai fejlődést.

A dokumentumban található szakkifejezések és meghatározások segítik a napenergiával foglalkozó szervezetek mindennapi munkáját és könnyebbé teszik az érintettek közti kommunikációt, erősítve a napenergia-hasznosítás további térnyerését az egész világon, így hazánkban is. Érdemes azt a tényt is szem előtt tartanunk, hogy a magyar gazdaság és ipar szereplői komoly hátrányba kerülhetnek azoknak az EU-tagországbeli cégeknek/szervezeteknek a képviselőivel szemben, akik számára az anyanyelvükön állnak rendelkezésre a szabványok.

Az új dokumentum magyar nemzeti szabványként való bevezetésével egyidejűleg az MSZ EN ISO 9488:2000 Napenergia. Szakszótár (ISO 9488:1999) visszavonásra kerül. Az MSZT tervezi az új kiadás magyar nyelvű változatának kidolgozását, amelyhez várjuk támogatók és szakértők jelentkezését.

 

Kámán Gergely

2022. április

Kapcsolat

Kámán Gergely

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 329 Napenergia-hasznosítás

CEN/TC 312 Napenergiával működő fűtőrendszerek és részegységeik

ISO/TC 180 Napenergia

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!