Megjelent magyar nyelven a felügyeleti láncról szóló szabvány

Az Agrárminisztérium támogatásával 2022 áprilisában megjelent az MSZ ISO 22095 Felügyeleti lánc. Általános terminológia és modellek szabvány magyar nyelvű változata. A szabvány alkalmazása segít a gyártók és a fogyasztók közötti bizalom növelésében, valamint lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hatékonyan csökkentsék az ellátási lánc költségeit és kezeljék a többféle felügyeletilánc-rendszer okozta problémák sokaságát.

E szabvány meghatározza a felügyeleti lánc keretrendszerét a következők megadásával:

–   a felügyeleti láncok tervezésének, megvalósításának és menedzselésének következetes általános megközelítése;

–   harmonizált terminológia;

–   a különböző modellekre vonatkozó általános követelmények;

–   általános útmutatás a meghatározott modellek alkalmazásáról (ideértve a kezdeti útmutatást azokról a körülményekről, amelyek között minden egyes felügyeletilánc-modell megfelelő lehet).

A szabvány az anyagokra és termékekre alkalmazható, azonban nem vonatkozik szolgáltatásokra mint végső kimenetekre. A felügyeletilánc-rendszer önmagában nem írja elő azokat a jellemzőket vagy feltételeket, amelyek szerint az anyagokat vagy termékeket előállítják. E szabvány követelményeket, modelleket és útmutatásokat határoz meg ágazatoktól, nyersanyagoktól, termékektől és a kezelt kérdésektől függetlenül az élelmiszer-biztonságtól vagy fenntarthatóságtól kezdve a termékintegritásig és minőségig.

E szabvány egy több ágazatra kiterjedő, globálisan alkalmazható keretrendszert ad meg, amely referenciapontként szolgál a meglévő és jövőbeni áru- vagy ágazatspecifikus felügyeletilánc-szabványokhoz. Az új rendszereket bevezetők az MSZ ISO 22095-re alapozhatják a felügyeleti láncuk követelményeinek meghatározását, ezzel időt és pénzt megtakarítva, továbbá hasznosítva egy nemzetközileg elismert megközelítés előnyeit.

E szabvány alkalmazása hosszabb távon a gyártók, a beszállítók és a tanúsítók feladatait is megkönnyíti, hiszen lehetővé teszi, hogy egyes ágazatok vagy tevékenységek a felügyeleti láncot tekintve az MSZ ISO 22095 szerinti közös keretrendszerre hivatkozzanak.

Mivel az egyes felügyeletilánc-modellek az előírt jellemzők eltérő szintű fizikai jelenlétét képviselik a kimenetben, e szabvány általános útmutatást nyújt a meghatározott felügyeletilánc-modellek alkalmazásához, beleértve a kezdeti útmutatást azokról a körülményekről is, amelyek között az egyes felügyeletilánc-modellek megfelelőek lehetnek.

E szabvány nem ír elő és nem ajánl irányítási rendszert. Az alkalmazók hivatkozhatnak e szabványra, világosan megadva, hogy az e dokumentumban leírt mely felügyeletilánc-modelleket vették alapul a saját felügyeletilánc-rendszereikben.

E szabványt bármely olyan szervezet alkalmazhatja, amely az ellátási lánc bármely szakaszában működik, valamint standardokat meghatározó szervezetek is alkalmazhatják, mivel referenciapontként szolgál a specifikus felügyeletilánc-szabványokhoz.

 

Szalay Anna

2022. április

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 635 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek

ISO/TC 308 Felügyeleti lánc

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!