Hozzáférhetőség

A CEN/BT/Working Group 213 ‘Strategic Advisory Group on Accessibility’ (SAGA) [Hozzáférhetőséggel kapcsolatos stratégiai tanácsadó csoport (SAGA)] 2011-ben alakult meg a CENELEC műszaki tanácsának és az ETSI vezetőségének képviselői részvételével, a CEN szabványosítási politikájával összhangban.

A SAGA a CEN és a CENELEC hozzáférhetőségi politikájával, valamint stratégiájával kapcsolatos tanácsadó és koordináló testület, mely nem dolgoz ki szabványokat. A SAGA-nak nemcsak a fenti szervezetek a tagjai, hanem egyéb, fogyatékosággal élő és idős személyeket képviselő szervezetek is. Célja biztosítani, hogy a hozzáférhetőség stratégiai szerepe szerint kapjon hangsúlyt az európai szabványosítási rendszerben, és ennek érdekében tesz javaslatokat. A CEN és a CENELEC számára a SAGA a hozzáférhetőséggel kapcsolatos információ és szaktudás forrása.

A SAGA felelős az Európai Bizottság az „egyetemes tervezés (Design for All)” szemléletmódú termékek, áruk és szolgáltatások hozzáférhetőségéről szóló M/473 számú szabványosítási mandátumának megvalósításáért. Népszerűsíti az elfogadott jó gyakorlatokat, az új szabványok kidolgozása vagy a meglévők felülvizsgálata során felhívja a figyelmet a hozzáférhetőség elvének figyelembevételére, követi az EU-s és nemzeti szabályozásokat, politikai javaslatokat, továbbá népszerűsíti a hozzáférhetőség területéhez kapcsolódó releváns új kezdeményezéseket.

A CEN és a CENELEC elkötelezett aziránt, hogy szabványaik alkalmazásával a termékek és szolgáltatások mindenki számára elérhetők legyenek. Ezt a célt szolgálja a nemrégiben rövidített és átdolgozott protokoll [CEN-CENELEC Protocol on accessibility following a Design for All approach in standardization (A CEN-CENELEC hozzáférhetőségi protokollja az egyetemes tervezés megközelítésére a szabványosításban)], mely a hozzáférhetőség szempontjainak szabványokban való alkalmazásáról szól.

A témához kapcsolódik, hogy 2019-ben megjelent az MSZ EN 17161:2019 Egyetemes tervezés. A termékek, áruk és szolgáltatások hozzáférhetősége az „egyetemes tervezés" megközelítés szerint. A használók körének kibővítése szabvány, mely meghatározza azokat a követelményeket, amelyeket a szervezeteknek alkalmazniuk kell, amikor termékeket és szolgáltatásokat terveznek, fejlesztenek és nyújtanak a használók széles körének, beleértve a fogyatékossággal élő személyeket is. A szabványt a CEN/CLC/JTC 12 Design for All (Egyetemes tervezés) bizottsága dolgozta ki.

A CEN egy másik bizottsága, a CENELEC/JTC 11 Accessibility in the built environment (Az épített környezet hozzáférhetősége) dolgozta ki az MSZ EN 17210:2021 Az épített környezet hozzáférhetősége és használhatósága. Funkcionális követelmények szabványt, mely 2021-ben jelent meg. A dokumentum magyar nyelvű változatának megjelenése az idei év során várható.

 

Zajdon Anna

2022. április

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/BT/WG 213 Hozzáférhetőséggel kapcsolatos stratégiai tanácsadó csoport

CEN/CLC/JTC 12 Egyetemes tervezés

CENELEC/JTC 11 Az épített környezet hozzáférhetősége

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!