Energiával kapcsolatos beruházások értékelése

 A CEN/CLC/JTC 14 Energiagazdálkodás és energiahatékonyság az energiaszektor átalakulása keretében bizottság nemrégiben jelentette meg az MSZ EN 17463:2022 Energiával kapcsolatos beruházások értékelése (VALERI) szabványt. A szabvány a „zöld finanszírozás” területén fontos áttörést jelent.

A szabványban páratlan újítás az energiahatékonyságot javító intézkedések gazdasági értékelésének egyértelműen és átfogóan lefektetett folyamata, ideértve a megújuló forrásokat is, a nettó jelenérték kiszámításával. A módszertan alkalmazásának célja többek között, hogy növelje a pénzügyi intézetek és egyéb befektetők bizalmát az energiahatékonyságot fejlesztő projektek iránt a műszaki és pénzügyi kockázat anyagi vonzatának figyelembevételével. 

A szabvány az energiával kapcsolatos befektetések alapjául szolgálhat. Meghatározza az energiával kapcsolatos befektetések (ERI) értékelésének követelményeit, és könnyen alkalmazható bármilyen energiával kapcsolatos befektetés értékelésére (VALERI) bármilyen méretű és szerkezetű (állami vagy magán-) szervezet számára – ennélfogva a termékgyártók, szolgáltatásokat nyújtók stb. és a pénzügyi intézetek közös alapot, azaz ezt a szabványt tudják alkalmazni az üzlet megvalósíthatóságának értékelése során. A dokumentum részletesen leírja az értékelési eljárást: a modell felállítását, a számításokat és az értékelést. Tartalmaz egy nettó jelenérték kiszámítását segítő táblázatot, mely a projekt gazdasági értékelését segíti. A szabvány alapvetően az energiával kapcsolatos befektetések értékelésére és dokumentációjára helyezi a fő hangsúlyt, de a projekt során előforduló nem gazdasági hatásokkal is foglalkozik (pl. zajcsökkentés), így figyelembe veszi a minőségi hatást (pl. hatást a környezetre), még ha az pénzben nem is fejezhető ki.

 

Szabó József, Zajdon Anna

2022. április

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/CLC/JTC 14 Energiagazdálkodás és energiahatékonyság az energiaszektor átalakulása keretében

MSZT/MB 938 Energiagazdálkodás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!