Élelmiszer-vizsgálati szabványok magyarul

Az MSZT 2022 áprilisában két élelmiszer-vizsgálati szabványt jelentetett meg magyar nyelven.

Az MSZ EN ISO 665 Olajmagvak. A nedvesség- és az illóanyag-tartalom meghatározása (ISO 665:2020) szabvány az olajmagvak két fontos tulajdonságára ad meg vizsgálati módszert. Az olajmagvak közé tartozik minden olyan növény magja, amelyből olaj sajtolható. E csoportba számos olyan mag tartozik, amelyeket önmagukban és feldolgozva (kókuszliszt, mandulaliszt; kókuszolaj, repceolaj) is fogyaszthatunk. Az olajmagvak jótékony hatással vannak szervezetünkre. Számos vitamin, ásványi anyag, nyomelem található bennük, továbbá antioxidánsban, rostban és fehérjében gazdagok.

A szabvány e kiadása visszavonja és helyettesíti a korábbi kiadást (ISO 665:2000), amelyet kismértékben átdolgoztak. Az előző kiadáshoz képest a fő változások a következők:

–     a Rendelkező hivatkozások fejezetben szereplő ISO 664 hivatkozásának évszámát törölték; valamint

–     az ISO 542-re való hivatkozást helyettesítették az ISO 21294-re való hivatkozással (magyar nemzeti szabványként: MSZ EN ISO 21294), melyet ennek megfelelően az egész szabványban és az Irodalomjegyzékben is frissítettek.

A szabvány magyar nyelvű kiadásának elkészítéséhez a Bunge Zrt. járult hozzá.

A vizsgált magok nedvesség- és illóanyag-tartalmát vagy az érkezett anyagból (tiszta mag és szennyező anyagok), vagy ha szükséges, csak a tisztított magból határozza meg a szabvány szárítószekrényes szárítási módszerrel.

Az A melléklet a repcemagra, napraforgómagra és szójababra ad meg körvizsgálati eredményeket.

 

Az MSZ EN 15662 Növényi eredetű élelmiszerek. Peszticid szermaradékok meghatározásának multimódszere acetonitriles extrakciót/szétválasztást és diszperziós SPE-tisztítást követő GC- és LC-alapú vizsgálattal. Moduláris QuEChERS-módszer szabvány a növényi eredetű élelmiszerekben, mint például a gyümölcsökben (beleértve a szárított gyümölcsöket), zöldségekben (beleértve a szárított zöldségeket), gabonafélékben és több feldolgozott termékben lévő peszticid szermaradékok vizsgálatának módszerét határozza meg GC-, GC-MS(/MS) és/vagy LC-MS(/MS) elemzéssel. A módszert laboratóriumi körvizsgálaton vizsgálták nagyszámú termék/peszticid kombináció esetén.

A szabvány előző kiadásához képest a fő változások a következők:

–     a lehetséges eljárások sokkal pontosabb megkülönböztetése;

–     az alkalmazott eljárások (pl. extrakciós vagy tisztítási modulok) bejelentésének egyszerűsített lehetősége;

–     az egyes áruk esetén a jóváhagyott eljárások egyértelmű jelölése;

–     az extrakciós hatékonyság optimalizálása hosszabb extrakciós idővel;

–     az UPLC-MS/MS-sel és GC-MS/MS-sel végzett kimutatáshoz megfelelő paraméterek részletezése;

–     a peszticid szermaradékok mennyiségi meghatározásának új megközelítése, beleértve egy egyszerűsített eljárást a szermaradékszintek kiszámításához;

–     a módszer továbbfejlesztett validálási adataira való hivatkozások; továbbá

–     a rövidítések listája a C mellékletbe került.

 

Szalay Anna

Zajdon Anna

2022. április

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 34 Élelmiszerek

CEN/TC 307 Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok, valamint ezek származékai. Mintavétel és vizsgálati módszerek

MSZT/MB 602 Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok

CEN/TC 275 Élelmiszer-vizsgálatok. Horizontális módszerek

MSZT/MB 603 Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!