Dobozok és burkolatok szabvány magyar nyelven

2022. április 1-jén megjelent magyar nyelven az MSZ EN IEC 60670-1:2022 Dobozok és burkolatok háztartási és hasonló jellegű, rögzített villamos berendezések villamos szerelési anyagaihoz. 1. rész: Általános követelmények szabvány. E szabvány az MSZ EN IEC 60670-1:2021 alapszabvány és az MSZ EN IEC 60670-1:2021/A11:2021 módosításának magyar nyelvű egyesített változata. A szabványok magyar nyelvű kiadásának elkészítéséhez a LEGRAND Magyarország Villamossági Rendszerek Zrt. járult hozzá.

Az IEC 60670 szabványsorozat e része a legfeljebb 1000 V névleges váltakozó feszültségű és legfeljebb 1500 V névleges egyenfeszültségű villamos szerelési anyagok dobozaira, burkolataira és burkolataik részeire vonatkozik, amelyek beltéren és kültéren is alkalmazhatók háztartási és hasonló jellegű rögzített villamos szerelésekhez.

Az olyan dobozok vagy burkolatok, amelyek a villamos szerelési anyag szerves részét képezik és a szerelési anyag esetében a külső hatások (például mechanikai ütés, szilárd testek vagy víz behatolása stb.) elleni védelmet látják el, az ilyen szerelési anyagokra érvényes szabvány hatálya alá tartoznak. Ez a szabvány nem vonatkozik – többek között – az olyan dobozokra, burkolatokra és burkolati részekre, amelyeket sajátosan az IEC 61084 szerinti vezetékcsatorna- és alagútcsatorna-rendszerekben való alkalmazásra terveztek és amelyeket nem szándékoznak e rendszereken kívül felszerelni.

 

Éliás Gábor

2022. április

Kapcsolat

Éliás Gábor

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 852 Háztartási dugós csatlakozók

CLC/TC 23BX Kapcsolók, dobozok és burkolatok háztartási és hasonló célokra, csatlakozódugók és -aljzatok egyenáramra

IEC/TC 23 Villamos szerelési anyagok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!